Stagputting

In 2015 stond er een serie in de Leeuwarder Courant over dingen aan boord van een skûtsje uitgelegd door Klaas Meeter uit Nes (bij Akkrum) Skûtsjesilen uitgelegd. Over skûtsjes is veel vastgelegd. Maar waarvoor dienen de verschillende vormen? Wat is de betekenis van de 'ogen' op de boeg? Klaas Meeter uit Nes (bij Akkrum) zocht het uit en geeft een eigen toelichting op symboliek, geloof en bijgeloof op het skûtsje.

Een aan dek verankerd oog waaraan het want wordt bevestigd in de vorm van een lindeblad

Het is ook mooi om te zien dat op verschillende skûtsjes de zogenoemde stagputting op de voorsteven in stand wordt gehouden, vindt Meeter. Het uiteinde van de stagputting is veelal voorzien van het motief van een lindeblad. Lindebladeren komen ook voor op onder meer de uiteinden van de scharnieren van het durksluik (vooronderluik). ,,Foar safier ik wit, wie de linebeam yn de Germaanske tiid in hillige beam.'' De boom zou zijn gewijd aan Freya. Zij is de godin van de liefde en vruchtbaarheid.
Het is ook een beschermboom. Zo gaf Karel de Grote indertijd het bevel om in iedere stad of dorp een linde te planten. Linden waren tevens het symbool van het vrije grondbezit.