Fa. C.A. Engelaer & Zonen - Beneden Leeuwen

"In november 1963 ben ik samen met mijn broer Gerard een drijvende werkplaats begonnen aan de Waal bij Beneden-Leeuwen", vertelt Henry Engelaer. "We hebben twee konten van sleepschepen met de woningen er nog op, aan elkaar gelast en er in het midden een werkplaats op gebouwd. Daar woonden en werkten we, deden reparaties aan binnenschepen en begonnen met het bouwen van stalen schippersroeiboten, dat zijn er wel 600 geweest."

"Van lieverlee kwamen we in wat grotere schepen en jachten terecht en moesten we een loods huren om in te kunnen bouwen. We hebben tientallen Lemsteraken, Vollenhovense bollen, Zeeschouwen en Staverse jollen gebouwd. Wij waren vaklui, we wisten dat onze reputatie daar vanaf hing en dus hebben we onszelf altijd hoge eisen gesteld, zodat we nooit klanten konden verliezen op matige kwaliteit. Dagen van 18 uur waren destijds geen uitzondering."

Twee konten van sleepschepen met de woningen er nog op aan elkaar gelast en in het midden een werkplaats
Twee konten van sleepschepen met de woningen er nog op aan elkaar gelast en in het midden een werkplaats

Niet alle schepen zijn door Engelaer zelf ontwrpen

Op de vraag "Ontwierp je alle schepen zelf?" geeft Henry Engelaer als antwoord: "Niet altijd, de ontwerpers zagen liever niet dat we onze eigen schepen ontwierpen. We hebben jachten naar ontwerp van Koopmans, Dijkstra, Lunstroo, Hoek, Beeldsnijder en Van de Stadt gebouwd. Vaak kwam het voor dat we ontwerpen en constructies moesten verbeteren, per slot hadden wij als bouwers de praktische kennis. Toen ik in 1998 met pensioen ging hadden we 40 man in Beneden-Leeuwen en 15 man in Hellevoetsluis aan het werk."

Alle resultaten

Overzicht van schepen met SSRP-Plaquette, gebouwd door Fa. C.A. Engelaer & Zn in Beneden Leeuwen

Henry Engelaer wil eindigen tussen de planken

In de Spiegel der Zeilvaart van oktober 2009 is het artikel 'Henry Engelaer wil eindigen tussen de planken' verschenen van de hand van Henk Jukkema.
Henry Engelaer vertelt daarin:
"Op mijn veertiende ging ik werken bij scheepswerf Gebroeders Van der Werf in Deest, Groningers die binnenschepen en kleine zeeschepen bouwden. Ik deed in het begin het smerigste werk. Omdat ik klein van stukwas, lieten ze me aan een touw de ventilatiekokers in zakken om te ontroesten en te meniën. Daarna kwam ik op de afschrijfafdeling en spantenvloer terecht en daar heb ik de basiskennis van de scheepsbouw opgedaan. Dan vier avonden in de week naar de avond-ambachtsschool metaal en een middag en de zaterdagmorgen naar de Bemetel, waar ik de theorie van scheepsbouw leerde."

pdf SdZ October 2009 nr08 - Henry Engelaer wil eindigen tussen de planken.pdf

Terug naar vorige pagina