Jachtwerf Aldert Been Aalsmeer

In de Spiegel der Zeilvaart van Oktober 1990 lezen we het volgende:
Aan de Uiterweg 247 in Aalsmeer kom je op het terrein van de Jachtwerf van Aldert Been. Een werf met jachthaven waar eigenlijk alles kan. Reparatie in hout, staal en polyester, motorinbouw, binnen- en buitenstalling en schiphuizen. Op zijn helling kunnen jachten tot 13 meter lengte worden binnengedraaid.

We waren echter vooral geinteresseerd in een nieuw gebouwde Lemsteraak. Behalve schokkers en Vollenhovense bollen, bouwt Aldert Been (45) ook regelmatig een Lemsteraak naar eigen ontwerp. In totaal verlieten al 26 nieuw gebouwde jachten de werf.
Het casco van 9.50 x 3.30 x 0.65 m wordt bij een grote naburige jachtwerf gebouwd. Verder maakt Aldert Been alles zelf, tot het rvs beslag, mast en rondhouten aan toe. Bij het bekijken van de details valt het op dat alles is gemaakt door iemand die zelf veel zeilt en bovendien veel liefde voor het vak heeft. 's Zomers is het gezin Been dan ook een tijdje niet in Aalsmeer te vinden. U kunt het dan beter langs de Deense kust proberen.

Vooral houtwerk en schilderwerk verdienen onze lof. Over de indeling zijn we helemaal enthousiast. Omdat er niets is weggetimmerd en op veel plaatsen de wegering tegen de huid zichtbaar is, blijf je zicht houden op de volle breedte. De kajuitopbouw is helemaal van hout, echt een stukje vakwerk. Er is goed met de beschikbare ruimte omgesprongen en je waant je in een veel grotere aak.

Met hout is Aldert Been een kunstenaar en met trots laat hij enige oudere jachten zien die hij jaren geleden bouwde. Ze verkeren nog steeds in een perfecte staat.

Lemsteraak 9.00 meter op de Hiswa in 1975 (foto tijdschrift "Watersport")
Lemsteraak 9.00 meter op de Hiswa in 1975 (foto tijdschrift "Watersport")

Restauraties, ook in hout

In de loop der jaren heeft Aldert Been grote reparaties, In 1992/1993 heeft hij omdere andere de Hoogaars 'Atalante' gerestaureerd.

Alle schepen van Aldert Been

In het Stamboek ingeschreven schepen die zijn gebouwd en/of afgebouwd door Aldert Been

In de Spiegel der Zeilvaart zijn in de afgelopen jaren twee artikelen aan Jachtwerf Aldert Been gewijd

Terug naar vorige pagina