Jachtwerf Gebr. Hummel - Lemmer

Jelle en Fokke Hummel zijn in 1978 in Lemmer begonnen waar Pier de Boer in 1875 is begonnen met het bouwen van houten aken. In 1900 is deze overgegaan op stalen aken. De familie van moederskant - vanaf grootvader - heeft altijd bij De Boer gewerkt. Daarom hadden ze als jonge kinderen veel contact met de familie De Boer. Arie de Boer verkocht in 1974 de bouwschuur waar zijn grootvader in 1876 met de bouw van Lemsterakenbegonnen was aan de twee gebroeders. De ijzeren helling, die omstreeks de eeuwwisseling een paar honderd meter stroomafwaarts van de Rien was verplaatst, was al eerder van de hand gedaan.

De broers Hummel liepen allang met plannen rond om een kleine ambachtelijke werf te beginnen om daar platbodems te bouwen. Ze plaatsten in 1978 een nieuwe loods met hijsinstallatie en gingen zich toeleggen, bij voorkeur, op de bouw van Lemsteraken naar ontwerp van Arie de Boer, die onder andere De Groene Draeck tekende. In 1979, toen de grote loods klaar was, kon de kiel voor de eerste aak worden gelegd. Voordat ontwerper/ bouwer De Boer in 1978 stierf, stond zijn beslissing al vast. Zijn wens was, dat de aken van zijn tekeningen alleen gebouwd zouden mogen worden door Fokke en Jelle Hummel. Twee broers die al via hun grootvader en vader aan de werf van De Boer gebonden waren.

Lemsteraak De Witte Walvis, bouwnummer 4
Lemsteraak De Witte Walvis, bouwnummer 4

Bouwnummer 4, 'Witte Walvis' is een zeer luxe met massief hout betimmerd jacht geworden, die bijna in zijn geheel door de broers Hummel is gebouwd, inclusief de mast. Alleen de roestvaststalen lieren, de zeilen en de verstaging met de blokken werden door anderen geleverd. Jelle Hummel heeft een 13 jarige ervaring in de bouw van zwaarden, roeren en masten en doet ook scheepsreparaties. Broer Fokke houdt zich voornamelijk bezig met casco-bouw, motor-inbouw en elektriciteit. In 1986 heeft de Waterkamioen in haar eerste nummer een uitgebreide test beschreven van deze aak.

Alle resultaten

Overzicht van schepen met 'actieve' SSRP-Plaquette, gebouwd door de Gebr. Hummel

Terug naar vorige pagina