Presentatie boek Voor de Wind - Een schipperszoon vertelt

14 juni 2012

In mei 2012 werden wij verrast met een uitnodiging van Frans en Ineke Verkaaik, eigenaren van een boekhandel in Gouda. Al jaren varen zij in Friesland in het Friese jacht Riemke Idske. Frans is besmet met het Ronde en Platbodemvirus en kwam jaren geleden in zijn beroepsmatig leven het boek van Hendrik Voordewind 'Voor de Wind, Een schipperszoon vertelt' tegen. Helaas is het boek al jaren niet meer verkrijgbaar. De eerste uitgave dateert van I951 en toen zijn er enkele duizenden boeken over de toonbank gegaan.

Frans was zo gegrepen door het boek dat hij zich dertig jaar geleden al voornam zelf iets met dit boek te gaan doen. Hij benaderde daarvoor de dochter van Hendrik Voordewind, Mevr. H. Voordewind, die enthousiast reageerde. Ze heeft zelf ook heel veel herinneringen aan de Visaak Dolphijn, het schip van haar vader. Het duurde uiteindelijk nog 29 jaar toen Frans, 65 jaar oud, opnieuw Mevr. Voordewind benaderde. Ondertussen 86 jaar oud en verblijvend in een verzorgingshuis in Baarn, maar nog even enthousiast. Het afgelopen jaar stond in het teken van een compleet nieuwe uitgave van het boek, zeg maar het levenswerk van Frans Verkaaik samen met zijn vrouw Ineke.

Op 14 juni was het de grote dag. In zorgvoorziening Bloemendaal in Baarn waren familie en vrienden van Mevr. Voordewind aanwezig om mee te maken dat Frans Verkaaik het eerste exemplaar van het boek aan haar aanbood.
Tijdens de bijeenkomst werden nog vele boeiende herinneringen aan de 'oude' zeiltijd opgehaald, die een aantal aanwezigen nog echt hebben meegemaakt.

Zie ook: Boek Voor de Wind - Een schipperszoon vertelt

Terug naar vorige pagina