AEbelina De doem van eer

Pronkjuweel van het Skûtsjemuseum

In 1861 bouwde Eeltje Holtrop van der Zee in Joure voor eigen risico een fearskip van ruim 12,21 meter. Hij kon vrij zijn gang gaan. Daardoor werd het een meesterstuk. Onder de namen 'Ebelina' en 'Dorp Grouw' was het schip met Zuidema's en Peekema's als schippers bij harde wind vrijwel onverslaanbaar. Reden om het te herbouwen en, met respect voor de historie, een iets gewijzigde nieuwe naam te geven: 'AEbelina'.

Bij het Skûtsjemuseum in Earnewâld kwam het nieuwe schip, vijf centimeter korter, onder leiding van Johan Prins uit Workum tot stand. Het werd een pronkje van verfijnde scheepsbouwkunst.

Onderzoek in de archieven bracht schaduwkanten van de eerste `Ebelina' aan het licht. De prijs van eer was hoog, zakelijk en menselijk. Zuidema's en Peekema's zijn er niet rijk en gelukkig mee geworden en lang leefden de meesten ook niet.

In dit boek komen beide aspecten uitgebreid aan de orde, met daarnaast een impressie van de organisatie, de spanningen en de geldzaken. Met, het kan er niet zonder, een korte geschiedenis van het Skûtsjemuseum.

Auteurs

Johan Prins, Piet Herrema, Age Veldboom en Klaas Jansma (eindred.)

Uitgeverij PENN Leeuwarden

Hardcover gebonden, 2009, 144 pagina's

Terug naar vorige pagina