Het Weer in Kaart

Handboek voor toer- en wedstrijdzeilers - Henk Huizinga

Niets wat de varensmens zo bezighoudt als het weer. Kunnen we morgen wel vertrekken? Waait het niet te hard? Moeten we een museumbezoek plannen omdat het de hele dag gaat regenen? Wie op het binnenwater zit, kan simpelweg een FM-zender aanzetten en het weerbericht voor de volgende dag beluisteren. Maar wie zich op groot water begeeft, laat staan langere tijd op zee, doet er goed aan zich te bekwamen in het zelf maken van een analyse met behulp van alle relevante informatie. 
Dit boek is bedoeld voor de moderne toer- of wedstrijdzeiler, die graag optiinaal geinformeerd wil zijn over de huidige en toekomstige weersontwikkelingen rond zijn of haar schip. De belangrijkste informatiebron daarbij is nog altijd de weerkaart. Meteoroloog Henk Huizinga leg in "Het WEER in KAART" uit wat de weerkaart allemaal te vertellen heeft. Zodoende kunnen zeilers zelf een weloverwogen analyse maken over het huidige en toekomstige weer - en voorgenomen vaarplannen tijdig bijstellen. Met het weer in kaart kan elke zeiler het hoogste rendement uit de weersinformatie halen, of het nu het winnen van een zeilwedstrijd is of gewoon veilig aankomen in de volgende haven.

Weerkaarten

Al meteen in zijn inleiding maakt weerman Henk Huizinga duidelijk dat het in dit boek vooral draait om het leren interpreteren van weerkaarten. Die "praten" namelijk in een universele taal van symbolen en kunnen je bij een juiste duiding veel meer vertellen over jouw specifieke situatie dan een gesproken bericht. Huizinga doceert liever wat de gevolgen zijn die bepaalde weerssystemen met zich meebrengen dan het waarom van die systemen. Dat sluit aan bij zijn stelling dat zeilers "weerconsumenten" zijn. Desondanks scheert hij in kort bestek langs de basics: hoe zit onze atmosfeer in elkaar en hoe komen we aan meetresultaten?
Daarna volgt uitleg over isobaren, de windschaal, een uitleg over de werking van fronten en een hoofdstuk met foto's van wolken. Pas halverwege het boek komen we terecht in het verwerken van de kennis. Oftewel hoe ga je als weerconsument met deze kennis aan de slag. Al snel volgt er daarna weer een hoofdstuk met uitleg over GRIB-files, die voor zeezeilers van belang zijn.

Cursus

Hoewel je bij dit boek veel meer oefeningen verwacht, blijven die lang uit. In het laatste hoofdstuk is er sprake van een praktijkvoorbeeld met een planning voor een tocht naar Engeland. Dat is weinig voor wie vaardigheid wil krijgen. Daarom is het aan te raden dit boek als introductie te lezen en daarna nog een cursus meteorologie te doen, waarin veel van het geleerde in de praktijk wordt gebracht.

Henk Huizinga

Herik. Huizinga was jarenlang werkzaam voor het KNMI en schreef eerder het studieboek: Maritieme metereologie voor zeevaartscholen. Voor het digitale zeiltijdschrift Zilt maakt hij iedere donderdag een populaire video met het weekendweerbericht voor zeilers. Huizinga is eigenaar van Nimos Meteotraining, verzorgt weercursussen en lezingen, en geeft bovendien weeradviezen op maat tijdens zeil-wedstrijden en andere evenementen.

Het Weer in Kaart

Auteur Henk Huizinga
Uitgeverij Hollandia, Haarlem
ISBN 9789064106123
144 pag.
Prijs € 24,95

Terug naar vorige pagina