Varen met Platbodems

Een onmisbare handleiding voor iedereen die wil leren zeilen met een platbodem

Het boek vertelt door de hoofdstukken heen over de voordelen en eigenschappen van het platbodemschip. Ook worden leuke tips gegeven. De prachtige aquarellen zijn van de hand van Jan Neef.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Zeilen met platbodems
 3. Vaarklaar maken
 4. Zeil zetten
 5. Zijzwaarden
 6. Overstag gaan
 7. Reven
 8. Katten
 9. Bijleggen
 10. Kluiver
 11. Alleen zeilen
 12. Varen op de motor
 13. Zeilen strijken en binnenlopen
 14. Afmeren en ankeren
 15. Mast strijken
 16. Vaaraanwijzingen
 17. Termen aan boord
 18. Benamingen van het zeilplan

De auteur

Jan Kooijman. Jachtbouwer en auteur. Was de oprichter van de werf Kooijman en De Vries, thans Jachtwerf Van Rijnsoever te Deil a/d Linge en van Heech bij de Mar te Heeg in Friesland. Hij schreef en schrijft boeken over traditionele zeilvaartuigen.

Uitgeverij De Boer Maritiem

Hardcover, 96 pagina's, juli 2000
ISBN 90 6410 345 3

Spiegel der Zeilvaart

In de Spiegel der Zeilvaart  hebben regelmatig artikelen gestaan over leven en werk van de auteur, Jan Kooijman. In september 1988 verscheen het artikel 'Ontmoeting met Jan Kooijman' van de hand van Joost Jonker.

SSRP Wisselprijzen

Jan Kooijman heeft in 1989 de WH de Vosprijs en in 2005 de Aureliaprijs voor zijn werk ontvangen.

Maritieme schrijvers

Drie jaar geleden heeft Elly Meijn het initiatief genomen om een maritieme website op te zetten. Zij schrijft recensies voor de Spiegel der Zeilvaart en vertaalt maritiem getinte boeken. Haar vriend, Ron de Vos, schrijver/journalist, kreeg van verschillende schrijvers te horen dat het maritieme boek is ondergegaan in de storm van het commerciële boek. Hoe zou dit tij kunnen worden gekeerd, was de vraag die zij zich stelden. En zo werd de website Maritieme Schrijvers in het leven geroepen. Velen werden aangeschreven en tot aan nu hebben zich 33 schrijvers aangemeld, onder wie drie Belgische schrijvers.

Terug naar vorige pagina