2015-1: 2500 schepen in het Stamboek

Spiegel der Zeilvaart februari 2015 nummer 1

In het laatste nummer van Spiegel der Zeilvaart bood de redactie de lezer de mogelijkheid om zijn of haar collectie Spiegels compleet te maken. Daarbij werd ook verwezen naar de Index van alle artikelen tot nu toe, die wij maandelijks bijwerken. Voor het archief van het Stamboek een zinvolle actie omdat de rij Spiegels inmiddels 1,2 5 m (!) beslaat en voor het Stamboek een prachtig naslagwerk vormt. Op onze website vindt u een PDF-document waarin u naar hartelust kunt zoeken. De basis van dit document is een bestand waarin allerlei relaties kunnen worden gelegd. Tot en met nummer 10 van december 2014 zijn er 6521 artikelen geïndexeerd. Het leuke is dat de hoeveelheid artikelen over een bepaald scheepstype vaak een relatie heeft tot de aantallen schepen van een bepaald type in het Stamboek. Je kunt er duidelijk uit opmaken hoe de populariteit van bepaalde types in de loop van de jaren is verschoven. Over de vele Lemsteraken in het Stamboek vinden we bijvoorbeeld zo'n 300 artikelen en foto's terug. En ook aan de advertenties kun je aflezen hoeveel er wel rondvaren.

Schepen in het Stamboek

In het Stamboek hebben we eind 2014 een mooie grens bereikt: ruim 2500 ingeschreven Ronde en Platbodemjachten. Daarvan hebben er 2200 een Stamboekplaquette aan boord. In het begin van het Stamboek in 1955 werd een schip geregistreerd, de verplichte plaquette is een aantal jaren later gekomen. Op dit moment zijn er ruim 850 schepen 'actief' ingeschreven. Dat wil zeggen dat het schip voldoet aan de gestelde Criteria en de eigenaar jaarlijks de bijdrage voor de Inschrijving betaalt. We kennen op dit moment dus het schip en de eigenaar. Daarnaast zijn er ook schepen in het Stamboek vastgelegd waarvan we de eigenaar helaas niet (meer) kennen of waarvan we weten dat ze verdwenen zijn. Maar ook deze schepen behoren tot de geschiedenis van de Ronde en Platbodemvloot in Nederland. Alle beschikbare gegevens daarvan, willen we het liefst ook vastleggen.

Onbekende boeier te Warmond, wellicht gebouwd voor Rijkswaterstaat
Onbekende boeier te Warmond, wellicht gebouwd voor Rijkswaterstaat

Vragen en antwoorden

Dat nog lang niet alle Ronde en Platbodemjachten in het Stamboek geregistreerd staan, merken we regelmatig. Onlangs kregen we bijgaande foto met de vraag of het afgebeelde schip mogelijk de boeier 'Almeri' is. Deze is in het Stamboek geregistreerd als `Verdwenen' onder nummer 9001. De foto is bij een werf in Warmond genomen. Als we zo'n vraag ontvangen en niet direct het antwoord weten, wordt deze met alle beschikbare informatie rondgestuurd binnen een kring 'kenners'. Dat levert altijd prachtige beschouwingen op en soms ook duidelijke antwoorden. In dit geval helaas nog niet, maar we weten wel zeker dat het schip op de foto de 'Almeri' niet is. Peter Tolsma heeft een paar jaar geleden in de Spiegel een artikel geschreven over de zogeheten Loodsboeiers. Naast deze boeiers zijn er ook een aantal gebouwd voor Rijkswaterstaat. Mogelijk is het afgebeelde schip er één van.

"Uit het Stamboek"

Via ons maandelijkse digitale vlugschrift Uit het Stamboek hebben we een vraag gesteld over het Maassluis Platjacht 'Bruinvisch'. Daarop heb¬ben we diverse interessante reacties gekregen. De strekking daarvan was dat het scheepstype nooit als zodanig heeft bestaan, maar als verzamelnaam werd gebruikt voor diverse types platbodemschepen. Deze waren her en der in Nederland gekocht en beoefenden vanuit Maassluis en omgeving de visserij. De geschiedenis van het schip zelf en het waarschijnlijke einde ervan hebben we (nog) niet boven water gekregen. Maar alles wat we tot nu toe weten is in het Stamboek gearchiveerd en presenteren we ook op de website.

Het vervolg

Deze bijdrage staat weer in een Spiegel vol lezenswaardige artikelen. Daar zijn gelukkig veel schrijvers en onderzoekers mee bezig. Zij zorgen er voor dat de geschiedenis levend(ig) blijft en dat er nog steeds meer (historische) informatie bekend wordt! Wij blijven het natuurlijk volgen. Het grote voordeel is dat de lezer maandelijks kan beschikken over een bijgewerkte index en wij kunnen vaak weer een stukje verleden toevoegen aan ons Stamboekarchief om ontbrekende puzzelstukjes aan te vullen.

pdf Sdz 2015 nr01 februari - 2500 schepen in het Stamboek

Jan Eissens, Stamboekbeheerder
stamboek@ssrp.nl

Terug naar vorige pagina