Pag. 41-46 - Monografie 04 - IJszeilen op het Makkumer meer in 1871 en 1876

SSRP Monografiën (04) IJszeilen op het Makkumer meer in 1871 en 1876

Het hoogtepunt van een zomerrëunie van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten is altijd het admiraalzeilen. In eskaderverband, van zoveel mogelijk gelijke schepen, wordt dan eerst het generaal saluut gebracht aan de admiraal van de vloot, terwijl later op seinen van de admiraal en de eskadercommandanten bepaalde formaties worden gevaren. Dit alles stoelt op een oud maritiem gebruik.
Op de geschiedenis van dit admiraalzeilen willen we hier nu niet verder ingaan. Daarover is zo voor en na al het een en ander gepubliceerd. Als het correct wordt uitgevoerd, is het een bijzonder spectaculair gezicht. Enige tijd geleden vonden wij, bij toeval, in ons familiearchief onder de papieren van de familie van onze grootmoeder Maas uit Makkum twee gedrukte stukken die betrekking hebben op het admiraalzeilen en het hardzeilen met ijsschuiten resp. uit 1871 en 1876.

Het leek ons interessant deze eens te publiceren, temeer daar er vele punten van overeenkomst zijn met het varen in en op het water!

pdf SSRP Monografie 04 - IJszeilen op het Makkumer meer in 1871 en 1876

Terug naar vorige pagina