Anna

Anna

Het idee voor de 'Anna' stamt uit begin jaren negentig als vriend en scheepsarchitect André Hoek een Fries jacht wil kopen. Het blijkt bijna onmogelijk om een van de nog twintig resterende jachten te bemachtigen. De eigenaren leven voor hun schip en alleen bij overlijden komt er wel eens eentje in de verkoop. Hoek besluit daarom een Fries jacht te laten bouwen door Erik Slagmoolen. Hij kent immers alle Friese jachten die er zijn van binnen en van buiten. Bovendien heeft hij als restaurateur van het Zuiderzeemuseum toegang tot oude archieven.

De 'Anna' tijdens de proefvaart
De 'Anna' tijdens de proefvaart

Eigenschappen

Plaquette nummer:2070 Zeil nummer: RD114
Categorie:C Tekening nummer:
Type:Fries jacht

Bouw

Bouwjaar:2004 Ontwerper:Hoek Design
Werf:Erik Slagmoolen Werf plaats:Andijk
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Katoen
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:5,92 m Breedte berghout:2,45 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:17,60 m2 Oppervlakte fok:10,60 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:28,20 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

2004 – Nu (laatst bekend) A. Hoek, Broek in Waterland ( Anna)

Geschiedenis

1994

1994

1994: Start bouw 'Anna'

In 1994 begint Slagmoolen met de bouw van de Anna. De kielbalk wordt gesteld en het breedste hulpspant komt erop. Niet alle Friese jachten hebben een kielbalk, maar het is wel veel steviger en het schip is er sneUer mee. Het gebruik van hulpspanten is typisch Nederlands. Dit komt omdat traditionele Nederlandse scheepjes rand zijn. Een Fries jacht heeft een extreem bolle vorm.

2004

2004

2004: Proefvaart 'Anna' in augustus 2004

2006

2006

2006: Een portret van het Fries jacht de 'Anna' en haar bouwer

In opdracht van het tijdschrift 'De Spiegel der Zeilvaart', schreef Stephan Kraan een uitgebreid en gedetailleerd verhaal over de botenbouwer Erik Slagmoolen en de bouw van het Fries jacht de 'Anna'. Erik Slagmoolen is een uiterst gedreven botenbouwer van historische ronde vaartuigen. Het maken van houten boten zat hem in de genen en nu is hij restaurateur van het Zuiderzeemuseum. Ook bouwt hij in zijn eigen werkplaats kleine traditionele houten schepen als Staverse Jollen. De bouw van het Fries jacht de 'Anna' is in meerdere opzichten een heel speciaal project. Het artikel wordt geplaatst in twee delen.

Het verhaal kunt u nalezen op de website van Stephan Kraan.

De artikelen in de Spiegel der Zeilvaart met een uitgebreide beschrijving van de verdere activiteiten van Erik Slagolen kunt u lezen op onze pagina: Botenbouwer Erik Slagmolen.

 

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht