Boecop

Boecop Onder handen

In het Overzicht van in het Stamboek ingeschreven jachten, die nooit een plaquette hebben gekregen staat het volgende:
21. Staverse jol 'Henke', 7,50m, bouwer en bouwjaar onbekend, Eikenhout, eigenaar J.C.H. Brouwer, Amsterdam, in schepenlijsten 1954 t/m 1960.

Dirk Huizinga schrijft in zijn boek "Staverse jollen":
De 'Boecop' heeft nog bijna veertig jaren gevaren, nadat deze jol in het midden van de zeventiger jaren in het polyester was gezet. Dat is een respectabele tijd voor een houten schip dat er op dat moment al niet best meer aan toe was. De polyester huid zorgt ervoor, dat de lekkage ophoudt. Het bekleden met glasvezelversterkt polyester leidt echter niet tot een constructieve versterking. De oude, houten romp moet voor de stevigheid zorgen en dat leidt op den duur tot problemen. De houten basis zakt uiteindelijk toch in elkaar en dan hoeft er maar weinig te gebeuren of het casco met polyester jas begeeft het. De polyester jas is net als het fraaiere stort (blik) van vroeger uiteindelijk een doodskleed.

Eigenschappen

Plaquette nummer:2299 Zeil nummer:
Categorie:R Tekening nummer:
Type:Staverse jol

Bouw

Bouwjaar: Ontwerper:
Werf: Werf plaats:
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:7,00 m Breedte berghout:0,00 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1954 – onbekend J.C.H. Brouwer, Amsterdam ( Henke)
onbekend – onbekend Cees en Connie Lafleur, Amsterdam ( Contje)
eind jaren-60 – eind jaren-80 fam. Futselaar, Driehuizen
eind jaren-80 – onbekend Fam. Duzijn, Apeldoorn ( Boecop)
onbekend – 2008 Dette Duzijn, Apeldoorn ( Boecop)
2008 – 2011 H. Haytema en W. Tasseron, Warga/Middelburg ( Henke)
2011 – 2018 H. Haytema, Warga ( Henke)
2018 – Nu (laatst bekend) E.J. van den Dungen, Kolhorn ( Boecop)

Geschiedenis

1910

1910

1910: Tegen de steiger in Broekerhaven de Staverse jol BC15 (datering 1910-1920)

(Prentbriefkaart, collectie Zuiderzee Museum Enkhuizen)
(Prentbriefkaart, collectie Zuiderzee Museum Enkhuizen)

1980

1980

1980: De 'Boecop' in de jaren-70

De middelste jol is de 'Boecop' midden jaren-70 (foto Wim Tasseron)
De middelste jol is de 'Boecop' midden jaren-70 (foto Wim Tasseron)
(foto Wim Tasseron)
(foto Wim Tasseron)
Eind jaren-70 in Laaksum (foto Wim Tasseron)
Eind jaren-70 in Laaksum (foto Wim Tasseron)

2013

2013

2013: De 'Henke' bestaat nog

Willem Tasseron schrijft in september 2013:
Deze jol bestaat ook nog en is nu in eigendom van H. Haytema in Warga (mijn zwager). We hebben haar een paar jaar geleden gekocht om haar van de ondergang te redden. Het is een Roosjen of Strikwerda-jol, ze staat in het polyester maar de vorm is nog goed en mooi.

2015

2015

2015: Gezonken in Warga

De 'Henke' is gezonken, nadat de jol schade opliep door een voorbijvarende sleepboot. De jol staat sindsdien op de kant. (foto Wim Tasseron)
De 'Henke' is gezonken, nadat de jol schade opliep door een voorbijvarende sleepboot. De jol staat sindsdien op de kant. (foto Wim Tasseron)

2018

11 november 2018

11 november 2018: De familie Van den Dungen heeft de Staverse jol gekocht en haalt haar op voor uitgebreide restauratie in Kolhorn

Warga
Warga
Kolhorn
Kolhorn

Aankomst 'Boecop' in Kolhorn

Aankomst 'Boecop' in Kolhorn

De 'Boecop' op haar plaats voor restauratie

De 'Boecop' op haar plaats voor restauratie

2019

2 april 2019

2 april 2019: RTV Noord Holland: Zoektocht in Kolhorn naar oude eigenaren van boot: "Wij zoeken J.C.H Brouwer uit Amsterdam"

KOLHORN - Tom van de Dungen heeft zich samen met zijn broer en vader een enorme klus op de hals gehaald. Ze gaan in vijf jaar tijd een eeuw oude boot, een Staverse Jol, restaureren. Ze hopen daarbij de volledige geschiedenis van het schip te achterhalen en zijn daarom op zoek naar de oud-eigenaren.

"Via het stamboek van de rondbodems- en platbodems zijn we al tot 1954 gekomen. Het schip was toen van Ir. J.C.H. Brouwer uit Amsterdam", zegt Tom van Dungen. "We willen graag in contact komen met familie of met de heer zelf. Zo hopen we foto's en verhalen te achterhalen en misschien te horen van wie hij het schip heeft gekocht."

Prachtig project
De Staverse Jol ligt nu naast de woning van vader Ed van Dungen. "Het wordt een hele klus, maar Tom is zó enthousiast." Veel ervaring hebben de mannen niet op het gebied van houtrestauratie, maar om dit project met zijn zoons te kunnen doen, compenseert alles: "Dat is prachtig. En we leren vanzelf bij."

Broer Remy heeft zich al flink verdiept in de geschiedenis van de Staverse Jol, die hoogstwaarschijnlijk in Stede Broec is gebouwd. "We hebben nu contact met een familie in Apeldoorn die het schip van 1976 tot in de jaren '80 heeft gehad. Daar hebben we al veel info van gekregen, maar we willen nog verder."

Geschiedenis niet compleet
De jol werd gebruikt voor de visserij op de toenmalige Zuiderzee. Het model slaat terug op Stavoren, maar de schepen werden ook gebouwd in Noord-Holland. In Kolhorn zelf zijn er ook een aantal gebruikt: "De kans dat het schip hier echt vandaan komt, is maar een paar procent", zegt Tom daarover. Maar zolang de geschiedenis niet compleet is, staat ook die vraag nog open.

Het schip was dus in 1954 in handen van de familie Brouwer uit Amsterdam en droeg toen de naam "Henke". Mocht u familie zijn of de familie kennen, dan komt Tom graag met u in contact. Stuurt u dan een mailtje naar onze regioverslaggever matthijs.gemmink@nhmedia.nl.

Bij het verhaal hoort ook een interessante video.

19 mei 2019

19 mei 2019: Bij het strippen van de jol komt visserijnummer BC15 (Bovenkarspel) tevoorschijn

We hebben een paar foto's gemaakt van de onthulling van het visserijnummer van onze jol. BC15 (Bovenkarspel) is wat wij lezen. Ik hoop dat wij hiermee nog meer geschiedenis kunnen achterhalen.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht