Zeehond

Zeehond Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Houten Grundel, vermoedelijk gebouwd door van Dam in Aalsmeer in 1933. Heeft verschillende eigenaren gehad en verkeert in 2012 niet in een een goede staat.

Eigenschappen

Plaquette nummer:371 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Grundel

Bouw

Bouwjaar:1933 Ontwerper:Van Dam (?)
Werf:A. van Dam & zn (?) Werf plaats:Aalsmeer
Motor:Buitenboord Motor type:
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:Eikenhout
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:6,20 m Breedte berghout:2,04 m
Diepgang:0,40 m Masthoogte water:9,00 m
Oppervlakte grootzeil:12,60 m2 Oppervlakte fok:7,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:19,60 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

onbekend – onbekend C. Roding, Wannerperveen ( Zeehond)
onbekend – 1979 F. van der Kamp , Wassenaar ( Zeehond)
1979 – 1984 C.W.E. van Leeuwerden, Grave ( Zeehond)
onbekend – onbekend ( De Oude Toek)
1989 – 2012 J. Weber en J. Lutkemeier, Zwolle ( Zeehond)

Geschiedenis

1990

1990

1990: Informatie Van de eigenaren J. Weber en J. Lutkemeier

'De Oude Toek' op het Heegermeer rond 1990 (foto Wilfred Blaauw)
'De Oude Toek' op het Heegermeer rond 1990 (foto Wilfred Blaauw)

1993

1993

1993: Wijziging naam in 'Zeehond'

2012

2012

2012: Grundel 'Zeehond' naar Categorie X (inactief)

Van de eigenaren J. Weber en J. Lutkemeier krijgen we het bericht dat de Grundel 'Zeehond' (voorlopig?) 'inactief' wordt in het Stamboek. Ze komt daarom in Categorie X.
Reden: "De eikenhouten Grundel Zeehond is in een dusdanig slechte staat, dat zij voorlopig niet drijft. Hoe het verder aangepakt gaat worden is nog onduidelijk."

2014

31 december 2014

31 december 2014: De huidige staat van de 'Zeehond'

Johan Weber schrijft ons:
In 2012 kwamen werd duidelijk dat veel spanten inclusief het vlak en de 1e gangen dermate verrot waren van de 'Zeehond' dat we moesten kiezen. Slopen of ....... ? Veel gebruikte we het scheepje niet meer, omdat we al 20 jaar met de 'Hendrik' rondvaren, een Hasselteraak. Maar de liefde voor platbodems begon bij onze 'Zeehond'. En dus ...... met veel sparen en vereende krachten een nieuw vlak geplaatst inclusief gangen. Op de soldatengaten na is de Zeehond weer dicht. We schatten in dat we in 2015 weer te water kunnen met de 'Zeehond'. Verder hebben we niets veranderd. Dus nog steeds torentuig en een spartaanse inrichting. Onze dochters hebben plannen ;-). Zeggen ze niet maar je ziet het ze denken. En wie weet is dat toch de grootste winst, nieuwe generaties in contact brengen met oud-Hollandse schepen!

2019

27 september 2019

27 september 2019: Erwin van Leeuwerden schrijft: We hebben de 'Zeehond' 5 jaar gekoesterd en de SSRP plaquette heeft er altijd in gezeten

In het jaar 1980 was ik met een vriend onderweg naar Sail Amsterdam en lagen in Enkhuizen met een Staverse Jol uit 1898 genaamd "Simmernocht". Na een poging met ZW 5 weg te varen uit het Krabbersgat op weg naar Amsterdam en dat niet lukte zijn we weer terug gekeerd naar de buitenhaven in Enkhuizen en meerden naast de Hoogaars genaamd "de Kokkel" van de familie van der Kamp uit Wassenaar aan. Omdat wij door en door nat waren en weer schoonschip gingen maken werden we door Fred van der Kamp uitgenodigd om aan boord te komen en ons wat op te warmen. En aangezien familie van de Kamp een slijterij in Wassenaar runde hebben we geleerd om een "kokkel" te drinken, menging van Schelvispekel en Beerenburg. Hij vroeg naar onze interesse in de plat en rond bodems en die konden we wel aan hun kwijt. Hij vroeg ook van wie de Jol was en mijn vriend gaf aan dat het van zijn moeder was maar wij er veel mee zeilden. Het was nog de Jol met kajuit destijds en in het blik (doodskleedje genaamd) en de jol in in 1984 geheel gerestaureerd. Fred van der Kamp gaf aan dat hij nog een klein scheepje had op de kagerplassen (koppoel) en of ik daar interesse in had.......

Lees het hele verhaal in "De houten grundel 'Zeehond'" in onze rubriek Opgemerkt.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht