Diverse andere Modellen in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Door een aantal betrokkenen werd in mei 1947 de Vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum opgericht. Een jaar later was het Zuiderzeemuseum al een feit. De Vrienden zetten zich in eerste instantie in bij de verwerving van grond en gebouwen en waren zo de grondleggers van wat u vandaag de dag in het museum kunt zien. Later kwam het accent van de vereniging meer te liggen op het steunen van het museum bij de aanschaf van o.a. of scheepsmodellen. Deze maken een belangrijk deel uit van de collectie.

Detailopnames van modellen in het Fotoalbum

De Boeier 'Sperwer'

Voor veel modelbouwers heeft de boeier 'Sperwer' "model" gestaan. Billing Boats heeft in de jaren-80 van de vorige eeuw een bouwdoos uitgebracht (nummer 454), waaraan veel amateurbouwers zich hebben gewaagd. maar daarnaast zijn er ook één op één modellen van de ;'Sperwer' gebouwd op basis van de gemaakte tekeningen.

Model van een wyldsjitter, jacht- en visboot uit Friesland. Gebouwd naar opmetingen door Maurice Kaak.

In het Zuiderzeemuseum zijn veel modellen van Oud-Nederlandse Vracht-, Vissers- en Plezierschepen te zien. Maurice kaak uit Baasrode (van de bekende Modelbouwschool) heeft er diverse nauwkeurig op schaal nagebouwd.