Particuliere Modellen

Van veel schepen, die in het stamboek zijn opgenomen, hebben de verschillende eigenaren modellen gemaakt. Vaak zijn ze verrassend mooi en getrouw aan het origineel. Soms worden ze heel zuinig bewaard in een vitrine, soms zijn ze totaal verstoft en is de leeftijd er van af te zien. Een aantal zijn oud, anderen zijn van heel recente datum. Ook zijn er van sommige schepen meerdere modellen. Maar meestal bestaat er slechts een enkel exemplaar. Op het oog gebouwd of van een tekening. We willen een inventarisatie te maken van dergelijke "Stamboek" modellen en het model - en mogelijk het verhaal er omheen - op deze pagina te tonen.
 

Model van het Fries jacht 'De Bonte Vogel', "op stapel gezet" door Louis Riem

Rond 2004 ben ik gevraagd door de ANWB om een model te maken van de "Bonte Vogel". Halverwege mijn werk werd het model opgehaald door een personeelslid van Unigarant. Men had geen belangstelling meer voor het model. Het werk is nooit betaald, maar heb ook geen idee waar het model gebleven is. Is er iemand die weet of het model is afgebouwd of wie het model heeft afgebouwd ??? Bestaat het nog?

Model van het Fries jacht 'De Bonte Vogel'
Model van het Fries jacht 'De Bonte Vogel'

Detailopnames van een aantal modellen in het Fotoalbum

Model van het Fries jacht 'Bestevaer'

Model van het Fries jacht 'Bestevaer' gemaakt door Johan Pels in 1986.

 


 

Model van het Fries jacht 'Joris' gemaakt door J.W. Oomen (te Dieren) in 1974

Model van het Friese Jacht 'Joris' (RE95, stamboeknummer 744), schaal 1: 14, gemaakt door J.W. Oomen (te Dieren) in 1974. Het hout van het model (eikenhout) is hetzelfde hout als waarmee de Joris zelf in 1972/1973 gerestaureerd is. Het model is in 2014 gerestaureerd door Wally Smits in Wateringen. De restauratie behelsde: nieuwe zeilen en nieuw lopend wand + nieuwe vlaggestok.
Ook de draak (het roerbeeld) is toegevoegd. De originele draak is 3-D gescand (door Roel Smits van 3Dprinting4you te Arnhem) en op een 3D printer is een draak vervolgens op schaal geprint (van kunststof). De draak is verguld en geschilderd door Maria Bakker te Wateringen. Voor het schilderwerk (de bek van de draak) is een kwast met 1 haar gebruikt.

 


 

Model van de Hoogaars 'Banjaard'

Model van de Hoogaars 'Banjaard', gebouwd door jachtbouwer Kooiman (?) uit Vinkeveen. In opdracht van W.P.J.M. Pierrot, eigenaar tussen 1955 en 1958.

 


 

Model van de Grundel 'BU182 Willem' door bouwer/1e eigenaar Hans Engel

Het voordeel was dat ik de oude tekeningen nog had van de "echte" Grundel 'Gevieren', later 'BU182 Willem' genoemd. Anders als het origineel is deze volledig van hout en daar waar het leuk/mooi is, heb de verzinkte delen (beslag en hang- en sluitwerk etc.) van messing gemaakt. De speciale houtsoorten van bijv. de rondhouten (oregon pine), nog bij de mastenmaker van toen in Lemmer v.d. Neut gemaakt, heb ik ook nog kunnen krijgen. Mocht er bij ‘t stamboek scheepseigenaren interesse zijn voor zoiets, dan kan ik hier wellicht in voorzien.
Hans Engel

 


 

Model van de Boeier 'Phoenix' gemaakt door Henk Brandwijk in Valthermond in 2004

Model van de Boeier 'Phoenix' (Werf "Het Jacht", H. Bernhard, Amsterdam (Lijnbaansgracht)), eigendom van Pier Piersma in Heeg.

 


 

Model van de Boeier 'Friso', het Statenjacht van Friesland

Dit model van de Boeier 'Friso' is eigendom van Pier Piersma. Het model is er één uit een serie.

 


 

Model van een Fries jacht, gebouwd door Jan Wiersma uit Leeuwarden

Jan Wiersma is van professie art-director bij Bouman's reclamebureau, maar zelf zegt hij: ik ben vormgever. Na de restauratie van de tjotter 'Rûzer' en de Boeier 'Minke Lokke', en vervolgens de medewerking aan de restauratie van de Boeier 'Buizerd' en de bouw van de Boeier 'Boreas'  heeft Jan Wiersma zelf een Boeierke 'Swanneblom' gebouwd.  Daarnaast heeft hij veel tekeningen en plakboeken nagelaten. Ook heeft hij dit gedetailleerd model van een Fries jacht gebouwd. Het is nu in bezit van Peter Tolsma.

 


 

Model van de Lemsteraak 'Wielewaal', gemaakt door Lex van Pieterson in 1942

Het model van de Lemsteraak 'Wielewaal' is gemaakt door Lex van Pieterson in 1942.

 


 

Model van de Tjotter 'Anna', gemaakt door de Warmonder scheepsbouwer Schakenbos

Het modelletje van de tjotter 'Anna' is gemaakt door de Warmonder scheepsbouwer Schakenbos en nog steeds in de familie Schakenbos. De 'Anna' was destijds eigendom van Ir. Fauel (getrouwd met Halbertsma). Fauel had de Anna in onderhoud bij de werf van Schakenbos aan de Leede. Schakenbos was dus geen eigenaar van de 'Anna'.

 


 

Het Boatsje 'Prins', gebouwd door Henk van Klinken in 2012, eigendom van Geerko Postma

Eigenaar Geerko Postma:
Het verhaal van het model van het boatsje 'Prins' begint in 2010 toen een kennis van mij, Henk van Klinken ging trouwen en ik chauffeurde met mijn Citroen ID19B uit 1967, ook wel "snoek"genoemd in de volksmond. Van dit aanbod maakte Van Klinken graag gebruik. Na de bruiloft kwam hij vragen wat hij me moest betalen voor het gebruik van de auto en de vrije dag die ik had genomen. Van Klinken vond het bouwen van een model van het boatsje Prins een leuk idee en zo is 't gekomen. Van de bouw maakte hij een fotoreportage en een videootje welke ik er nog eens bij kreeg toen het scheepje klaar was. Nadat alles van het scheepje was opgemeten maakte Van Klinken een echte bouwtekening met de computer en daar na kon hij aan de slag.
Nadat van Klinken het scheepje had afgebouwd moest er nog een tuigje komen. Na enig speurwerk heb ik Yolan Brantjes uit Harlingen, bekend om haar restauratie van klassieke modelschepen bereid gevonden een tuigje voor de Prins te maken en in de juiste kleur te verven.

model frysk boatje prins januari 2012

model frysk boatje prins januari 2012

 


 

Tholense hoogaars TH64. Ook gebouwd door Henk van Klinken in 2004/2005.

Tholense hoogaars TH64. Ook gebouwd door Henk van Klinken in 2004/2005 en ook nog in zijn bezit. Geheel naar tekening van J. van Beylen.
Tholense hoogaars TH64. Ook gebouwd door Henk van Klinken in 2004/2005 en ook nog in zijn bezit. Geheel naar tekening van J. van Beylen.

Bouw van een model hoogaars TH64 door Henk van Klinken

Bouw van een model hoogaars TH64 door Henk van Klinken

 


 

Model van de boeier 'Mimi', nu 'Pleuntje' plaquette 45. gemaakt door Sieger de Boer

 


 

Model van een boeier, gemaakt door Johannes Reidinga

 


 

Modellen van de Hoogaars BZ27 en Botter ARN16

Onlangs kreeg ik de vraag of onze modelbouwvereniging MVSV (Modelbouw Vereniging Steenbergse Vliet, www.mvsv.nl) interesse had om een aantal modelschepen over te nemen. Het gaat om statische modellen die door iemand zijn gebouwd, die 21 jaar geleden is overleden. 

Het gaat om de volgende modellen:

  1. Een model schaal 1:20 van een bazaanhoogaars naar het voorbeeld van de BZ27, welke Bergen op Zoom als thuishaven had. Ik heb me laten vertellen, dat dit schip werd gebouwd op  de werf van Dirk van Duivendijk te Tholen. De afmetingen van het model LxBxH: 88x21x65 cm. Het is een statisch model, handgebouwd vanaf werfschetsen; géén bouwpakket.
     
  2. Het andere model naar het voorbeeld van de  botter “ARN16”  is eveneens een statisch model, schaal 1:20. Geen bouwpakket, maar gebouwd vanaf tekeningen van de werf waar het origineel is gebouwd: scheepswerf Meerman te Arnemuiden. Afmetingen van het model: LxBxH: 90x22x71 cm.
     

 

Model Hoogaars PI48 van Dick van der Endt in Sas van Gent

In de Spiegel der Zeilvaart van oktober 2006 staat het verhaal over het model van de Hoogaars PI48 van Dick van der Endt uit Sas van Gent:
Dick van der Endt komt uit een varensfamilie. Zijn grootvader was beurtschipper tussen Yerseke en Middelburg en zijn vader was kapitein bij een Zwitserse rederij. Dick zegt dat het modelbouwen eigenlijk begint bij zijn grootvader. Die bracht in de oorlog regelmatig hout bij een modelbouwer in Zierikzee. Hij werd bedankt met een modelletje van een tjalk. Later kreeg Dick dat model. Toen hij op de middelbare school zat, heeft hij het eigenhandig gerestaureerd. Dat was volgens hem eigenlijk het begin van zijn hobby. Dick vervaardigde het model van de PI48 aan de hand van de beschrijving in het boek De Hoogaars van Jules van Beylen. Hij noemde zijn model PI48, Philippine 48. (Ooit was dat inderdaad een hoogaars, maar zeer waarschijnlijk niet de TH64.) De tekeningen die hij gebruikt heeft, hebben betrekking op de TH64 (TH = Tholen) die door de heer Van Beylen in 1951 is opgemeten en door hem in 1962 op tekening is gezet.

pdf SdZ 2006 nr08 oktober - Model Hoogaars PI48 van Dick van der Endt in Sas van Gent

Terug naar vorige pagina