Westerdijk Zeeschouwen Contact

Het Westerdijkzeeschouwen Contact is een project van Els en Luuk Knol-Licht, Carla Verrips en Otto de Beus. Ze zijn enthousiaste Westerdijkzeeschouwenvaarders van respectievelijk de 'Weerlicht' 10 meter en 'Fordivedaesje' 9 meter. Zij zijn sinds 2011 bezig om alle meer dan 150 gebouwde Westerdijk Zeeschouwen op te sporen en contact te leggen en te onderhouden met de huidige (en voormalige) eigenaren. Het doel van het project is om de schepen te behoeden voor de vergetelheid, ervaringen en tips uit te wisselen en eventueel iets te organiseren: een tocht, een reunie, een bijeenkomst. Hiervoor is een eigen site opgezet en een emailadres ingesteld.

westerdijkzeeschouwencontact.blogspot.nl

E westerdijkzeeschouwencontact@gmail.com
 


Westerdijk Zeeschouwen Reünie 2016 op 12 en 13 juli

Het was een super geslaagde reünie in Eernewoude. Twintig boten, enthousiaste mensen, relaxed en met gezegende weersomstandigheden bijeen in Eernewoude, de bakermat. Veel leden van de familie Westerdijk, uiteraard met de twee bouwers van weleer, Klaas en Lammert. U kunt het hele verslag met prachtige foto's terug vinden op de website van het Westerdijk Zeeschouwen Contact.


Het fotoalbum van het Westerdijk Zeeschouwen Contact

Het Westerdijk Zeeschouwen Contact heeft in de afgelopen jaren al veel foto's van Westerdijk zeeschouwen verzameld. Overigens staan niet al deze schepen 'actief' ingeschreven in het Stamboek. De foto's kunt u bekijken in hun Picasa-webalbum.

Reünie in 2000 van Westerdijkzeeschouwen

In mei 2002 publiceerde de Spiegel der Zeilvaart een eerste van een reeks artikelen van de hand van Els Knol-Licht over haar eigen Westerdijk Zeeschouw 'Weerlicht'. Els probeerde al jaren de eigenaren van de Westerdijk Zeeschouwen kennis met elkaar te laten maken en de gegevens van de ooit gebouwde Zeeschouwen te verzamelen.

Els later in de Spiegel der Zeilvaart mei 2002: "Een paar jaar terug realiseerden we ons dat we bijna een kwart eeuw met onze 10m zeeschouw 'Weerlicht' en de rode bijboot 'Achterlicht' rondvaren. En al die tijd is Lauwersoog onze thuishaven en het zoute, het wad, ons vaarwater. We vroegen ons wel eens af waar toch al die andere schouwen varen die door Westerdijk gebouwd zijn. Behalve dat er sinds een jaar of tien een zusterschip van de onze, 'Gossiemijne', bij ons in de haven ligt, zagen we slechts sporadisch andere Westerdijk schouwen. We plaatsten een oproep en kregen veel positieve reacties. De eerste kwam van Bouwe Westerdijk, zelf eigenaar van de 'Westewyn', toevallig ook een 10m. Het resulteerde in een reünie in Eernewoude, waar meer dan 50 door Westerdijk gebouwde schepen aan meededen."

Het verslag in de Spiegel der Zeilvaart

Op 17 en18 juli 2000 was het in Eernewoude groot feest op de oorspronkelijke werf. Alle deelnemers werden gastvrij onthaald door ex-bouwer Klaas Westerdijk, zijn vrouw en hun beide zoons, Bouwe en Wieger. In de Spiegel van oktober 2000 staat een impressie van de reünie met foto's van Theo Kampa. 

Westerdijk Zeeschouwen zo ver het oog rijkt in 2000 in Eernewoude
Westerdijk Zeeschouwen zo ver het oog rijkt in 2000 in Eernewoude

pdf SdZ October 2001 nr08 - Westerdijk Zeeschouwen Reunie.pdf

Het contact tijdens de reünie met de Spiegel leidde ook tot de afspraak met Wim de Bruijn iets te publiceren over de ervaringen met een Westerdijk Zeeschouw. In 2002 en 2003 volgden nog een 9-tal artikelen van de hand van Els over 25 jaar varen met hun eigen Westerdijkschouw 'Weerlicht'.

Terug naar vorige pagina