Ording Blokken Almere

Nautisch Nederland is nog een ander uniek bedrijf rijk, het is het familiebedrijf Ording Blokken uit Almere. Hier worden op ambachtelijke wijze met behulp van moderne technieken traditionele houten blokken - zeg maar katrollen - gemaakt. Er hangen Ording-blokken in menig schip van de Bruine Vloot, in de Oosterschelde, de Stad Amsterdam, de bark Europa en je ziet ze zelfs in de film 'Pirates of the Caribbean'. Want het bedrijf heeft een internationale reputatie, tot in de States aan toe met ondermeer de Schooner Virginia van de Virginia Maritime Heritage Foundation en de 'Friends' good will', een museumschip van het Michigan Maritime Museum. 

Toch laten de Ordings zich niet gek maken en lopen niet naast hun schoenen. In demonstraties maken George Ording en zoon Jaap de blokken nog zoals (heel) vroeger. Dan worden de blokken hout werden eerst uitgeboord, daarna grof uitgehakt, vervolgens van de nodige inkepingen voorzien voor het beslag en tenslotte mooi rond geschaafd.

Thuis in Almere gebeurt hetzelfde op een zeer bijdetijdse manier met als resultaat - 'een origineel Ording blok' - sterk, klassiek en fraai om te zien. Goed behandeld en goed onderhouden, kunnen deze blokken jaren mee. Uitermate functionele 'sieraden' op onze Ronde en Platbodemjachten.

Op 7 juni 2017 is George Ording op 68-jarige leeftijd overleden. Het bedrijf wordt voortgezet door zijn vrouw en zoon Jaap.

Terug naar ovorige pagina