ScheepsWijs Vaarcursussen

ScheepsWijs staat bekend om haar unieke manier van lesgeven. Ze hebben geen vaste lesprogramma's. De deelnemers staan centraal, dat maakt elke les uniek. Iedereen is uitgenodigd om op zijn of haar eigen manier te leren. Leren is grenzen verleggen. Dat is spannend. Maar ook heel leuk. Scheepswijs zegt altijd: neem het ervan, probeer nieuwe dingen uit, maak blunders, zoveel je wilt. Je hoeft niemand iets te bewijzen en je zult zien dat je het meeste leert van wat helemaal mis ging. Scheepswijs zorgt er wel voor dat de veiligheid gewaarborgd is, zodat er vrijuit geleerd kan worden.

De praktijk is de beste leermeester

Scheepswijs hanteert de volgende uitgangspunten:

In de cursussen vind je de nodige theorie, maar alleen daar waar dat onmisbaar is. Als het even kan gaan we voor alle oefeningen de praktijk in, met het schip het water op. Elk onderwerp wordt ingeleid en met elkaar zoek je oplossingen, ga je stoeien met het schip, en dingen uitproberen. Je verzamelt inzichten door te luisteren, te kijken maar vooral door het zelf te doen. Juist de eigen ervaringen versterken het zelfvertrouwen!

De meeste deelnemers hechten veel waarde aan uitwisseling. Het is belangrijk om van elkaar te leren. Zo steek je bijna ongemerkt veel meer op dan je had gedacht.

Iedere deelnemer heeft zijn eigen leerdoelen, zet zijn eigen stappen. We werken bewust met kleine groepen, van 2 of 4 deelnemers, tot maximaal 10 deelnemers. Zo bent u zeker van voldoende aandacht voor uw vragen en is er veel tijd om in de praktijk te oefenen.

De gemiddelde deelnemer heeft al een flink aantal jaren vaarervaring. Als schipper of bemanningslid. De meeste cursussen zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden. In de oefeningen wordt ernaar gestreefd dat elke deelnemer weer een stapje verder komt. Ieder op zijn eigen nivo. Over het algemeen lukt dat goed en wordt deze aanpak erg gewaardeerd.

Voor het recreatief varen met rond- en platbodemschepen bestaat nog geen erkend diploma. Wel geven wij, als u dat wilt, heel duidelijk aan met welke schepen en onder welke omstandigheden u volgens ons veilig kunt varen met de kennis en vaardigheden die u in huis heeft.


 

Handboek varen op de Waddenzee

In 2015 is het Handboek varen op de Waddenzee in de boekhandel verschenen. Een hele mooie aanvulling op alle artikelen in de Spiegel der Zeilvaart. 

Terug naar vorige pagina