ScheepsWijs Vaarcursussen

ScheepsWijs staat bekend om haar unieke manier van lesgeven. Ze hebben geen vaste lesprogramma's. De deelnemers staan centraal, dat maakt elke les uniek. Iedereen is uitgenodigd om op zijn of haar eigen manier te leren. Leren is grenzen verleggen. Dat is spannend. Maar ook heel leuk. Scheepswijs zegt altijd: neem het ervan, probeer nieuwe dingen uit, maak blunders, zoveel je wilt. Je hoeft niemand iets te bewijzen en je zult zien dat je het meeste leert van wat helemaal mis ging. Scheepswijs zorgt er wel voor dat de veiligheid gewaarborgd is, zodat er vrijuit geleerd kan worden.

Bonus voor een cursus naar keuze bij Scheepswijs Vaarcursussen van Marianne van der Linden

Bij (her)inschrijving van uw jacht in het Stamboek ontvangt u een éénmalige bonus van 10% op een cursus van Marianne naar keuze. Wanneer u bij (her)inschrijving een bonuskaart heeft ontvangen en hier gebruik van wilt maken, moet u zelf even contact opnemen met Scheepswijs.

In de Spiegel der Zeilvaart geplaatste publicaties beschikbaar

De afgelopen 10 jaar zijn al vele artikelen over allerlei aspecten van het varen met Ronde en Platbodemjachten van de hand van Marianne van der Linden in de Spiegel der Zeilvaart verschenen. Bijvoorbeeld over het vertrouwd raken met het schip, het trimmen van de zeilen, varen onder diverse omstandigheden. U kunt in onze Index van de Spiegel der Zeilvaart terugvinden wanneer de artikelen zijn geplaatst. Als u ze wilt downloaden, kan dat via de website van ScheepsWijs.

Speciale cursussen en lezingen staan vermeld op onze pagina Evenementen

Soms zijn er speciale cursussen, waaraan we graag extra aandacht besteden. Deze worden dan vermeld op onze pagina Evenementen.

De praktijk is de beste leermeester

Scheepswijs hanteert de volgende uitgangspunten:

In de cursussen vind je de nodige theorie, maar alleen daar waar dat onmisbaar is. Als het even kan gaan we voor alle oefeningen de praktijk in, met het schip het water op. Elk onderwerp wordt ingeleid en met elkaar zoek je oplossingen, ga je stoeien met het schip, en dingen uitproberen. Je verzamelt inzichten door te luisteren, te kijken maar vooral door het zelf te doen. Juist de eigen ervaringen versterken het zelfvertrouwen!

De meeste deelnemers hechten veel waarde aan uitwisseling. Het is belangrijk om van elkaar te leren. Zo steek je bijna ongemerkt veel meer op dan je had gedacht.

Iedere deelnemer heeft zijn eigen leerdoelen, zet zijn eigen stappen. We werken bewust met kleine groepen, van 2 of 4 deelnemers, tot maximaal 10 deelnemers. Zo bent u zeker van voldoende aandacht voor uw vragen en is er veel tijd om in de praktijk te oefenen.

De gemiddelde deelnemer heeft al een flink aantal jaren vaarervaring. Als schipper of bemanningslid. De meeste cursussen zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden. In de oefeningen wordt ernaar gestreefd dat elke deelnemer weer een stapje verder komt. Ieder op zijn eigen nivo. Over het algemeen lukt dat goed en wordt deze aanpak erg gewaardeerd.

Voor het recreatief varen met rond- en platbodemschepen bestaat nog geen erkend diploma. Wel geven wij, als u dat wilt, heel duidelijk aan met welke schepen en onder welke omstandigheden u volgens ons veilig kunt varen met de kennis en vaardigheden die u in huis heeft.


 

Cursusprogramma

Scheepswijs organiseert door het hele jaar heen een breed scala aan cursussen. Op hun website kunt u een uitgebreid programma vinden. 

Handboek varen op de Waddenzee

In 2015 is het Handboek varen op de Waddenzee in de boekhandel verschenen. Een hele mooie aanvulling op alle artikelen in de Spiegel der Zeilvaart. U kunt het boek op de website van ScheepsWijs Vaarcursussen bestellen.

Terug naar vorige pagina