Holland Jachtbouw - Zaandam

Chris Gongriep, ondernemer in hart en nieren, liet in 1988 het casco voor zijn dertien meter aak 'Zwarte Beer' bij Stofberg in Leimuiden bouwen. Dit casco werd in eigen beheer afgebouwd in een Romney loods op het schiereiland 'De Hemmes' in Zaandam. Op dat moment legde Gongriep de basis voor Jachtwerf 'De Hemmes' bv, waaruit later Holland Jachtbouw zou groeien. Centraal stond het organiseren van kennis en het projectmatig opzetten van de bouw van Lemsteraken en luxe jachten, waarbij André Hoek als ontwerper een grote bijdrage heeft geleverd. De activiteiten van Holland Jachtbouw zijn in 2017 beëindigd, na de dood van Chris Gongriep in december 2016.

In 1989 werd de `Haesewindt' gebouwd, de eerste in een serie van drie Lemsteraken, waaraan bij het ontwerp heel veel was gerekend. Bij het ontwerp was heel duidelijk gekeken naar wat gerespecteerde bouwers, zoals De Boer en Van der Zee, hadden bedacht. Tevens werd gebruik gemaakt van hulpmiddelen van deze tijd, zoals computers en de sleeptank. Na een serie sleepproeven met drie verschillende modellen werd door André Hoek een snelheidsvoorspellingsprogramma opgesteld.

Chris Gongriep zette de jachtbouw, net als andere projecten die hij onderhanden heeft, projectmatig op. Hij zocht specialisten uit voor het bouwen van het casco, de betimmering, de techniek, het tuigen, enz. Al die activiteiten bracht hij onder verantwoordelijkheid van Jachtwerf 'De Hemmes' b.v. Na de goede resultaten van de 'Haesewindt' volgden de 'Zilveren Zwaan' en de 'Marie Charlotte'. In 1992 liep de 'Otter', een zestien meter aak, van stapel.

Alle resultaten

Overzicht van schepen met SSRP-Plaquette, gebouwd door Holland Jachtbouw

Alle resultaten

Schepen gebouwd toen de werf nog Jachtwerf 'De Hemmes' heette

Holland Jachtbouw van Chris Gongriep in de Spiegel der Zeilvaart

pdf SdZ Juni-Juli 1998 nr05 - Holland Jachtbouw een snel groeiende werf

Terug naar vorige pagina