Scheepswerf de Klerk - Walsoorden

“Scheepswerf de Klerk” is ontstaan in 1849, te Kruispolderhaven onder leiding van Jan Francies de Klerk. Met de oprichting van de werf was hij een pioneer voor de scheepsbouw in Zeeuws-Vlaanderen. In dat jaar maakte Jan Francies de overstap van scheepstimmerman naar scheepsbouwer. Doorheen de jaren zijn er tientallen hengsten, hoogaarzen, boeieraken, lemmerjachten en lemmerhengsten gebouwd voor verschillende opdrachtgevers. 

Toen staal werd geïntroduceerd binnen de scheepsbouw werden de vaklui van Scheepswerf de Klerk gezien als de pioniers. Een voorbeeld van één van de eerste schepen geproduceerd van hout en staal is de “Nemrod”. Zij is door de Klerk gebouwd in 1898 voor een Antwerpse diamantair. De “Nemrod”  wordt door de huidige eigenaar volledig gerestaureerd. De constructie die vroeger van hout was, is reeds vervangen door een stalen constructie. Er zijn nog steeds enkele plekken aan boord waar tekenen van de houten constructie zichtbaar zijn, de huidige eigenaar streeft er naar om het schip waar mogelijk in haar oude glorie te herstellen. 

Na de eerste schepen van hout en staal werden steeds meer schepen volledig van staal gemaakt. Al deze werkzaamheden vonden tot dat moment plaats te Kruispolderhaven. Echter door de dijkverzwaringen moest deze werf sluiten. In reactie hierop werd in 1967 een tweede vestiging geopend in Walsoorden aan de Havenstraat. Niet lang daarna werd de tweede  vestiging de hoofdvestiging.

De werf gezien vanaf de Westerschelde
De werf gezien vanaf de Westerschelde
Bij laagwater lig je hier ook met een Lemsteraak vast
Bij laagwater lig je hier ook met een Lemsteraak vast
Alle resultaten

Schepen in het Stamboek gebouwd door De Klerk

Terug naar vorige pagina