65 jaar later ...

25 mei 2019

Dit jaar is het precies 125 jaar geleden dat de boeier “Friso” te water werd gelaten, en het is dan ook 65 jaar geleden dat de overdracht aan de Provincie Fryslân plaats vond. Op 25 mei is deze bijzondere gebeurtenis van het 125 jarig bestaan, c.q. het 65 jarig bestaan als Statenjacht uitgebreid gevierd met een door een grote vlootschouw van “Oud Hout” in en rond de haven van Grou. Die plaats is gekozen omdat de KZV Oostergoo een van de belangrijkste initiatiefnemers is geweest om dit schip door overdracht aan de provincie te behouden. 's Middags vond ook de Jaarlijkse Ledenvergadering van deze Zeilvereniging plaats, een week eerder dan normaal!
Op zondag 26 mei organiseerde de Koninklijke Zeilvereeniging Oostergoo op het water bij Grou weer de wedstrijden voor houten ronde jachten en GWS schouwen. De wedstrijden stonden ditmaal in het teken van het lustrum van de boeier Friso: 125 jaar oud en 65 jaar Statenjacht. Voor het eerst sinds lange tijd deed de Friso met schipper Gerhard Pietersma weer mee aan een zeilwedstrijd. De uitslagen vindt u onder aan deze pagina.

De geschiedenis herhaalt zich ...

Waterkampioen 22 mei 1954: Als er ooit een Friese boeier goed voor de dag is gekomen, dan is dat de „Friso" bij deze gelegenheid. Smetteloos glanzend was het lak- en schilderwerk, prachtig glimmend al het gepoetste koperbeslag om door een ringetje te halen! De ronde jachten van het escorte, de boeiers „Constanter" en „Albatros", de Friese Jachten „Mercurius" en „Argo" en de Tjotters „Jonge Durk" (nu 'Nieuwerhoek') en „Tsjibbe Gearts" wedijverden in pronk met het toekomstige Statenjacht.

De foto's zijn van Gerard ten Cate (tenzij anders vermeld)

Webcam Grouw
Webcam Grouw
Foto's Ineke Verkaaik-Hogervorst
Foto's Ineke Verkaaik-Hogervorst
Foto's Ineke Verkaaik-Hogervorst
Foto's Ineke Verkaaik-Hogervorst

 


 

De Grouster, de onlinekrant van Grou: Uitslagen KZV Oostergoo 26 mei 2019

De Grouster, de onlinekrant van Grou, heeft diverse artikelen over de de gebeurtenissen in Grou en het Statenjacht 'Friso' geplaatst.
Over de wedstrijden op zondag schrijft De Grouster:
Op zondag 26 mei organiseerde de Koninklijke Zeilvereeniging Oostergoo op het water bij Grou weer de wedstrijden voor houten ronde jachten en GWS schouwen. De wedstrijden stonden ditmaal in het teken van het lustrum van de boeier Friso: 125 jaar oud en 65 jaar Statenjacht. Voor het eerst sinds lange tijd deed de Friso met schipper Gerhard Pietersma weer mee aan een zeilwedstrijd. Die deelname was niet onverdienstelijk.

De KZV-wedstrijden stonden in het teken van het jubileum van Statenjacht Friso. (Foto: Jikkie Piersma)
De KZV-wedstrijden stonden in het teken van het jubileum van Statenjacht Friso. (Foto: Jikkie Piersma)

’s Ochtends leek de Friso als eerste te kunnen finishen, maar door een verkeerde manoeuvre bij het ronden van een boei op de Wide Ie kon de Constanter van Pieter Halbertsma de Friso toch nog voorbij streven. ’s Middags voer de Friso echter onbedreigd op kop en eindige bijna zes minuten voor de nummer 2, de Constanter. Na handicapcorrectie wist de Albatros met Miente Steensma aan het roer echter de eerste plaats te veroveren. 
De omstandigheden waren zwaar. Hoewel de zomerse temperatuur en de zon aangenaam aanwezig waren, waaide een straffe brief uit het zuidwesten. ’s Ochtends nog windkracht 4, ’s middags windkracht 5 met uitschieters naar 6. Diverse deelnemers hebben door de harde wind de wedstrijd moeten staken. Er werden twee races gevaren met – in totaal – bijna 40 schepen in vier klassen. 

Hier volgen de uitslagen. 
Boeiers 1. Albatros, M. Steensma, Beetsterzwaag (2,1) 2. Constanter, P.J. Halbertsma, Utrecht (1,2) 3. Sylnocht, R. Vochteloo, Groningen (4,3) 
Friese jachten 1. Hendrickje, A.J. Kuiper, Heerenveen (1,2) 2. Willemijntje, H. Brilleman, Kudelstaart (4,3) 3. Dageraad, K. Havenga, Haren (3,5) 
Tjotters 1. Wetterhoun, P. Piersma, Akkrum 2. De jonge Minne, D. Bleker-Duyvis (2, dns) 
GWS-schouwen 1. Anne Bergsma, Aldeboarn (1,1) 2. Klaas Meeter, Nes (2,2) 3. Wieger van Duuren, Grou (3,4) 

De Constanter wisselprijs wordt uitgereikt aan het schip dat het snelste zeilt in de eerste race zonder dat rekening gehouden wordt met TVF (handicap). Jaarlijks wordt deze prijs verzeild, afwisselend bij de boeiers, Friese jachten en tjotters. Ditmaal was de boeierklasse aan de beurt. De wisselprijs ging naar P.J. Halbertsma uit Utrecht met de boeier Constanter.

Terug naar overzicht