De BERETANDEN van de SSRP, mei 2019 nummer 5

18 mei 2019

Verhaal vanuit de stad van de kaas en de stroopwafels..!
Met daarin:

  • Het startsein gegeven voor het jubileumjaar van het Statenjacht;
  • Herkent u een detail van uw schip?;
  • Wadden 10 jaar UNESCO-werelderfgoed !;
  • Palingaak Korneliske Ykes II op reis naar Londen.

Het startsein gegeven voor het jubileumjaar van het Statenjacht

Met de opening van de tentoonstelling ‘125 jaar Friso’ heeft de Commissaris van de Koning de heer Arno Brok op 26 april in het Fries Scheepvaartmuseum te Sneek het startsein gegeven voor het jubileumjaar van het Statenjacht. Op 25 en 26 mei 2019 zullen de festiviteiten zich in Grou afspelen.   
O.a. met een Vlootschouw waarbij de groet wordt gebracht, via het strijken van de fok, aan de CvdK die aanwezig is op het Statenjacht ‘Friso’. Zondag 26 mei zullen de zeilwedstrijden plaatsvinden. De informatie over en inschrijving voor de evenementen kunt u natuurlijk in onze Kalender vinden.
Grou zal gedurende die 2 dagen volledig in het teken staan van de de feestelijkheden rond het Statenjacht ‘Friso’. De deelnemende houten schepen worden met enige gezonde stress uit de winterstalling gehaald en alle koper, incl. de letters van de scheepsnaam, gepoetst. Aan enthousiasme ontbreekt het niet…op geen enkel front! 

De start van het jubileumjaar van het Statenjacht 'Friso'


 

Herkent u een detail van uw schip?

Margot van Drongelen, oud-eigenaresse van o.a. het boeiertje 'Buizerd', overleden in 2015, had veel belangstelling voor de scheepssier van onze Ronde en Platbodemjachten. In de jaren rond de eeuwwisseling heeft zij daarvan vele foto's gemaakt. In het kader van de SSRP jubileumreünie in Grouw in 2005 zijn een groot deel van deze foto's afgedrukt en opgeplakt.    
Ze dienden in Grouw als decoratie van de grote feestzaal in Hotel Oostergoo en oogsten toen veel bewondering. Later zijn ze ook gebruikt bij de SSRP expositie in het museum in Lemmer tijdens de SSRP jubileumreünie in 2015
Een deel van de foto's is nu verzameld in een album op de website. Van veel van deze foto’s is inmiddels bekend van welk schip de getoonde details zijn. We vragen om uw hulp om de laatste identificatie te voltooien. U kunt reageren via het formulier. De foto’s worden uiteindelijk aan de scheepseigenaar aangeboden.

Foto's van Scheepssier van Margot van Drongelen


 

Wadden 10 jaar UNESCO-werelderfgoed !

Dit jaar is het tien jaar geleden dat het predicaat Werelderfgoed aan het Nederlandse en Duitse deel van de Waddenzee werd verleend. Denemarken volgde vijf jaar later. Om dit 10-jarig jubileum te vieren is er vanuit de trilaterale samenwerking besloten een fietstocht langs de Waddenzee te organiseren. Eén vanuit Nederland naar Wilhelmshaven én vanuit Denemarken naar Wilhelmshaven.    

Maar omdat het predicaat vooral ook is verleend aan het natte deel (water en droogvallende platen) van de Waddenzee, laten de Wadvaarders zich niet onbetuigd. Daarom organiseren zij samen met de Duitse zusterclub Soltwaters een vaartocht naar Wilhelmshaven.
Vanuit Nederland start de vaartocht op 20 juni a.s. vanaf Vlieland, gelijk met de fietstocht. De planning is dat er in een aantal etappes op de 29e juni in Wilhelmshaven wordt gearriveerd. Op zondag 30 juni presenteren bij het Waddenzeehuis in Wilhelmshaven en deelname aan de informatiemarkt die daar georganiseerd wordt. Daar zal ook vanuit de politiek belangstelling worden getoond. Ook de fietsers komen op zondag 30 juni in Wilhelmshaven aan. Een sportief evenement!
Hoewel de Waddenzee vooral natuurgebied is willen wij ook laten zien dat er mensen wonen en werken en dat het gebied een rijke culturele historie heeft. We nemen daarvoor het thema dat de Waddenzee vroeger een belangrijke handelsroute was. Daarom willen we uit de verschillende stopplaatsen een regionaal product meenemen die we allemaal in Wilhelmshaven kunnen overhandigen aan de internationale (politieke) vertegenwoordigers.
Momenteel wordt de tocht uitgewerkt maar de oproep is alvast om deel te nemen aan de vaartocht. Dat mag helemaal tot in Wilhelmshaven maar dat kan ook slechts een etappe zijn. Reserveer alvast de data in uw agenda: vertrek 20 juni op Vlieland, aankomst 30 juni in Wilhelmshaven. Op de website van de Wadvaarders wordt de informatie doorlopend bijgewerkt en is inschrijving mogelijk.

Vaart of fietst u mee? Hier vindt u meer informatie en de mogelijkheid om u aan te melden.


 

Palingaak 'Korneliske Ykes II' op reis naar Londen

Zaterdag 15 juni a.s. vaart de Friese Palingaak Korneliske Ykes II uit naar Londen. Vanuit Heeg zal de Palingaak uitgezwaaid worden door bewoners, belangstellenden en ongetwijfeld veel journalisten. Er wordt hard getraind door de bemanning, niet alleen op het Friese water maar het IJsselmeer en de Noordzee worden ook bezocht.    
Met de golfslag en stroming wordt ervaring opgedaan om de oversteek te gaan wagen. Na 80 jaar zal de replica van de Palingaak weer de Theems opvaren! Een geweldig moment, zelfs voor de Engelse Queen. Koningin Elisabeth schijnt veel belangstelling te hebben voor dit project vanuit Heeg. Hoe verzorgden de Nederlandse Palingaken 80 jaar geleden de aanvoer van paling sinds de regeerperiode van Elisabeth I.
De reizen naar Londen werden gemaakt met een Palingaak die zo’n 10.000 tot 12.000 kilo paling vervoerde vanuit Stavoren of Workum. De bemanning bestond uit drie man; de schipper, de beste knecht en de kok. De Friezen hadden een privilege om af te meren op Billingsgate Market aan de Theems, vlakbij de Tower, om daar hun paling te verkopen. De gemiddelde overtocht duurde in die tijd tussen de 25-47 dagen.
Met deze tocht van de Korneliske Ykes II wordt de historie van de palingvissers en de Palingaken weer tot leven gebracht. In de twee weken voorafgaand aan de reis wordt het Nederlandstalige toneelstuk ‘De Palingvissers’ opgevoerd in de schuur van Pier Piersma, tegenover de Syl, waar menig Palingaak is gebouwd. Het toneelstuk geeft de familiegeschiedenis weer in een tijd van de opkomst van de benzinemotor, afsluiting van de Zuiderzee, vervuiling van de Theems en de overbevissing door fabrieksschepen.

Historie wordt tot leven gebracht ...


 

Ineke Verkaaik-Hogervorst
Vicevoorzitter SSRP, PR en communicatie
AB- FVEN
vicevoorzitter@ssrp.nl

Terug naar vorige pagina