Zeven rond– en platbodems beschermd als varend erfgoed in België

28 januari 2013

De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft de voorlopige bescherming van zeven schepen ondertekend. Het gaat om de rond- en platbodems D’n Bruinen, Gerlache, Nemrod, Ortelius, Den Oeschaert, Ouderhoek en Ziet op u Zelven. De plat- en rondbodems zijn typische schepen van het Scheldebekken. Ze werden ingezet als vissersschepen en voor het transport van onder andere mosselen, oesters, turf, biezen en steenkool. De schepen werden ook vaak als jacht gebruikt en zijn typisch voor de Lage Landen. Ze waren aangepast aan de rivierdelta’s van de Schelde, de Rijn en aan de Waddenzee.

“Met hun mooie volle vormen en sierlijke lijnenspel, grote zijzwaarden en krachtig zeilplan zijn deze plat- en rondbodems bijzonder aantrekkelijke onderdelen van het varend erfgoed,” aldus Bourgeois.

Twee schepen staan niet ingeschreven in het Stamboek

  • Ziet op u Zelven
  • Nemrod

De schepen die wel staan ingeschreven:

Alle resultaten

Hengst Den Bruinen

Alle resultaten

Tjalk De Gerlache

Alle resultaten

Tjalk Ortelius

Alle resultaten

Poon Ouderhoek

Alle resultaten

Hoogaars Den Oeschaert

De zeven schepen worden beschermd omwille van hun historische en wetenschappelijke waarde, soms ook bijkomend om hun sociaal-culturele of industrieel-archeologische waarde. In principe volgt binnen het jaar de definitieve bescherming. Sinds het begin van deze regeerperiode beschermde minister Bourgeois al 21 schepen als varend erfgoed. Dat brengt het totaal aantal beschermingen op 23.

Lees het hele verhaal op ArcheoNet, de nieuws- en portaalsite over archeologie en erfgoed in Vlaanderen.

Terug naar vorige pagina