Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Bewegende beelden van Ronde en Platbodemjachten en de wereld daaromheen

Zolang de Stichting Ronde en Platbodemjachten bestaat, maar ook daarvoor, zijn er professionals en enthousiastelingen bezig onze schepen in beelden te vangen. Foto's zijn er van voor 1900 en toen de eerste filmcamera's gemeengoed werden, kwamen er ook bewegende beelden beschikbaar. In diverse filmarchieven kunt u die beelden vinden, die tegenwoordig ook vaak op het Internet te vinden zijn.

Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is een van de grootste audiovisuele archieven van Europa; het unieke gebouw op het Media Park in Hilversum herbergt ruim 1 miljoen uur aan radio, televisie, film en muziek én een museum, de Beeld en Geluid Experience. Beeld en Geluid maakt zijn collectie toegankelijk voor uiteenlopende doelgroepen, waaronder mediaprofessionals, de creatieve sector, het onderwijs en het algemeen publiek, dus ook voor de bezoekers van deze website. Onder de films zijn er een aantal met als onderwerp 'Watersport' en dateren uit het begin van de vorige eeuw. Wanneer u bijvoorbeeld het trefwoord "Watersport" intikt bij "Zoeken in Beeld en Geluid" krijgt u de mogelijkheid om diverse oude films te bekijken. Maar probeer ook eens de trefwoorden: Zeilen, Zeilsport en Zeilwedstrijd! Een aantal films waarin diverse oude Ronde en Platbodemjachten worden getoond, noemen we hieronder apart.


 

Het televisieprogramma Van Gewest tot Gewest van 22-07-1977: Bouw van de tjotter 'Frouke' door Pier Piersma

Tijdens de bouw van de tjotter 'Frouke' zijn door de Nederlandse Omroep Stichting filmopnamen gemaakt voor het programma Van Gewest tot Gewest, uitgezonden op 27 juli 1977:
Tjotterbouw in Heeg. Reportage Joh. vd Zee bij scheepsbouwer P. Piersma in Heeg, die nog houten Friese schepen maken kan. Kiel, spanten, modelleren en buigen van huidplanken, houten versieringen aanbrengen, lakken, zeil meten en maken, doop en tewaterlating + eerste officiële vaart van de tjotter 'Frouke'. Diverse tusseninterviews met maker en eigenaar van het schip.

Omrop Fryslân heeft het programma op 26-01-2019 opnieuw uitgezonden:
Van regio tot regio, afbeeldingen van mooie dingen die altijd in een provincie zijn gemaakt. Dan kom je natuurlijk naar Fryslân bij Pier Piersma in Heech, de bouwer van houten schepen. Ze mochten daar het hele jaar lang de hele tijd filmen. Het verhaal van Pier Piersma start in het programma op 2min 50sec. 


 

Hardzeildag 1965 - 150ste Hardzeildag

Zeilwedstrijden tijdens de Sneekweek op het Sneekermeer. Tgv de 150ste Hardzeildag en het 10-jarig bestaan van de Stichting Rond- en Platbodemjachten wordt admiraalzeilen gehouden, waarbij de schepen langs het admiraalschip varen. 

>>> Hardzeildag 1965 - 150ste Hardzeildag
 


 

Watersport op het Kagermeer 1929

Opnamen van de Kagerplassen, waar in het kader van de Kaagweek zeilwedstrijden worden gehouden. Er zijn veel Regnbogen in beeld. Kijk daarvoor ook eens naar Uit het Stamboek 2016 Nr 4 - Behou(d)t het Goede, waarin de Regenboog, die in 2017 hond jaar wordt, centraal staat.

>>> Watersport (op het) Kagermeer 1929
 


 

De watersport in Aalsmeer in de jaren-60

Deze film sluit heel mooi aan bij de foto's uit het archief Rond en Plat op de Westeinder in de jaren-60 - Herinneringen in woord en beeld van Thierry Danz, Philadelphia, USA.

>>> De watersport in Aalsmeer in de jaren-60
 


 

De 'Sperwer' neemt deel aan het admiraalzeilen ter ere van het 600 bestaan van de stad Enkhuizen

Als onderdeel van Polygoon Hollands Nieuws is er in augustus 1955 een filmpje vertoond met de 'Sperwer' prominent op de voorgrond tijdens het admiraalzeilen van ronde- en platbodems in het kader van de viering van het 600-jarig jubileum van Enkhuizen.

>>> Het admiraalzeilen tijdens het 600 bestaan van Enkhuizen


 

Zeilwedstrijden van de Vereeniging De Maas 1929

Zeilwedstrijden op de Bergsche Plas en op de Lek bij Krimpen. Beelden van het zeilverkeer op de Nieuwe Maas. Verschillende typen boten in actie, er passeert een raderboot en een mailboot.

>>> Zeilwedstrijden van de Vereeniging De Maas 1929
 


 

Terug naar vorige pagina