Lemsteraak ''t Gauwe Haentje' in Rusland 2010

De Finse documentaire "On unknown water - På okända vatten" met medewerking van ''t Gauwe Haentje'

In 2006 heeft Koos van den Heuvel het plan opgevat om met zijn Lemsteraak door Rusland te gaan varen. In 2010 was het zover. Hij vaart met zijn Lemsteraak "t Gauwe Haentje regelmatig in de Baltische wateren rond Finland. Rond 2006 heeft hij het plan opgevat om van Helsinki naar Archangelsk te varen door de binnenwateren, kanalen en meren van Rusland. Een hele onderneming die heel veel voorbereiding vergde. Maar in 2010 is het dan zover. Vanwege het bijzondere karakter van deze reis heeft hij een scheepsblog  bijgehouden, waarin hij op regelmatige basis verhaal heeft gedaan van de voorbereidingen en belevenissen tijdens de tocht.
Omdat Koos veel 'volgers' heeft over de hele wereld is het verhaal in het Engels geschreven.

De Finse documentaire "On unknown water - På okända vatten" met medewerking van ''t Gauwe Haentje'

Koos van den Heuvel heeft met ''t Gauwe Haentje' meegewerkt aan de Finse documentaire "On unknown water - På okända vatten". Filmmaakster Charlotte Airas volgt daarin kunstfotograaf Sandra Kantanen, die tijdens de reis materiaal verzamelde voor een tentoonstelling die ze in het najaar van 2010 in Moskou had.
De documentaire is een een soort 'bootmovie' van de Finse Golf via Stalins kanaal naar de Witte Zee in de zomer van 2010. Een groot deel van de documentaire wordt ''t Gauwe Haentje' gevolgd met drie mannen aan boord en de kunstfotograaf. De tocht voert door veel sluizen en regelmatig zien we de oude zwart-beelden van het ontstaan van het kanaal (het werd gegraven door gevangenen, duizenden hebben dat niet overleefd).

De hoofdrolspeelster Sandra Kantanen in de Finse documentaire "On unknown water - På okända vatten" aan het werk
De hoofdrolspeelster Sandra Kantanen in de Finse documentaire "On unknown water - På okända vatten" aan het werk

Tijdens de tocht door het kanaal worden zowel de bemanning als de kijkers uitgebreid beloond. In de Witte Zee, wacht naast de witte walvissen, de bestemming van de reis: een eiland met een kerk waarvan de uivormige koepels in het water weerspiegelen. Soms is de documentaire betoverend mooi. Dat ervaart de rustige en bedachtzame hoofdpersoon Sandra Kantanen ook, die de wrede geschiedenis van het landschap sterk voelt.

On unknown water På okända vatten

On unknown water   På okända vatten
Terug naar vorige pagina