Honderd jaar Orion

1907 - 2007

0p 16 mei 1907 gaat op de werf van de Gebroeders de Boer aan de Rien in De Lemmer een kleine lemsteraak te water. Het is de eerste keer dat De Boer een jacht bouwt, of zoals hij in het werfboek noteert: "een plezieraakje". We zijn nu 100 jaar verder, het plezieraakje vaart nog steeds en is inmiddels historisch monument. Een mooi moment om de historie van dit aakje te boekstaven. Het schip, de zeilvoering, de eigenaren en het jubileum in mei 2007 komen uitgebreid aan bod.

Hansje van Douwen en Jurjen van Deen zijn sinds 1997 samen met Willem van Douwen en Jeanne van Vliet de gelukkige bezitters van de bekende Lemsteraak Orion, stamboeknummer 43. Omdat het aakje in 2007 honderd jaar oud werd, zijn zij vanaf 2003 gaan speuren in de historie van het schip. Logboeken uit de jaren '40 en '50 vormden een goede basis maar daarbuiten was veel onbekend. Bezoeken aan (kinderen van) vorige eigenaren, twee bedevaarttochten door Holland, doorspitten van krantenarchieven uit de jaren '20 en veel zoeken op internet leverden de informatie die hier beschreven is. Het was een spannende zoektocht met onverwachte ontmoetingen.

Uitgevers Hansje van Douwen en Jurjen van Deen

Het boek is een paperback, uitgegeven via boekscout.nl.
Layout: Merlijn van Deen met foto's uit vele historische bronnen.
ISBN: 978 90 8834 355 1

Wanneer u aanvullende informatie heeft over ons aakje of een van haar eigenaren dan horen wij dat graag via een e-mail aan orion.boot@hccnet.nl. Toekomstige verbeteringen van de tekst zullen worden gepubliceerd op home.hccnet.nl/orion.boot.

Terug naar vorige pagina