Die scheep is moet varen

Historie en traditie rond de Wijde Ee

De kiel voor dit boek is gelegd in de aanloop naar de 35e Reünie voor Ronde en Platbodemjachten Drachten-Veenhoop 2007. Een gelegenheidsuitgave, die u allezende en aanschouwende meevoert naar de rijke historie rond de Wijde Ee, de traditionele ronde en platbodemjachten die zo nauw verbonden zijn met de Friese wateren en de trouwe schare van reünisten van een buitengewoon jaarlijks zeilgebeuren op en rond deze oude waterweg nabij Drachten.

Maritiem schrijver, zeehistorisch vademecum en fervent Drascombe-zeiler Hans Vandersmissen is na enig gemoedelijk 'binnen duynen varen' overstag gegaan voor het willen optekenen van dit cultuurhistorisch tijdsdocument, met bijdragen van een viertal gastredacteuren.

Vandersmissen vaart hierin op basis van onnavolgbare eigen achtergrondpeilingen - we hadden het kunnen weten - een volstrekt eigen koers en lardeert de verhalen met humoristische strooisels en kleurrijke historische bespiegelingen.

De auteur

Hans Vandersmissen was columnist in Schuttevaer en verder bekend van zijn publicaties in Spiegel der Zeilvaart, Waterkampioen en Yachting Monthly. Hij schreef veel boeken waaronder Kustzeilen met kleine jachten, Wadverhalen, Gezinsverhalen, Rond de Friese zee, Holland and the Origins of Yachting en Zeilen voor zeemanschap. Hans is op 12 oktober 2009, helaas veel te vroeg, overleden.

Uitgave

Stichting Varend Cultureel Erfgoed Ronde en Platbodemjachten Wijde Ee e.o.
Hardcover, 146 pagina's, 2007
ISBN 978-90-9024511-9

Maritieme schrijvers

Drie jaar geleden heeft Elly Meijn het initiatief genomen om een maritieme website op te zetten. Zij schrijft recensies voor de Spiegel der Zeilvaart en vertaalt maritiem getinte boeken. Haar vriend, Ron de Vos, schrijver/journalist, kreeg van verschillende schrijvers te horen dat het maritieme boek is ondergegaan in de storm van het commerciële boek. Hoe zou dit tij kunnen worden gekeerd, was de vraag die zij zich stelden. En zo werd de website Maritieme Schrijvers in het leven geroepen. Velen werden aangeschreven en tot aan nu hebben zich 33 schrijvers aangemeld, onder wie drie Belgische schrijvers.

Terug naar vorige pagina