2012-10: De SSRP in Enkhuizen

Spiegel der Zeilvaart december 2012 nummer 10

In de vorige Spiegel vroegen we u om informatie over de Staverse jollen Joffer/Goffer/Oude Jacob, de tjotter Hegozee en de Christianen boeiertjes. We hebben een aantal nuttige reacties ontvangen en combineren deze met de al beschikbare gegevens. We komen hier zeker op terug.
De Stichting Stamboek deed ook weer mee in de 'afdeling' Behoud op de beurs. 'Beursvader' Thedo had, zoals we al jaren gewend zijn, de zaken weer goed voor elkaar en op onze stand hebben we vele donateurs en belangstellenden voor het Ronde en Platbodemjacht mogen begroeten. Omdat we een zeer uitgebreid archief van (ooit) ingeschreven schepen bij ons hadden, konden we veel vragen direct beantwoorden. Andere hebben we mee naar huis genomen en daar komen we, zoals beloofd, uitgebreid op terug. Op de beurs werd in de diverse gesprekken heel erg duidelijk dat we met het vastleggen en presenteren van de geschiedenis van de schepen en hun (vroegere) eigenaren absoluut in een behoefte voorzien. Maar daarnaast blijkt ook steeds meer en meer dat onze criteria ook een interessant onderwerp van gesprek zijn, naast allerlei onderwerpen als het ontwerp, de bouw, restauratie, documentatie en de ervaringen met de schepen. Voor ons een dankbare taak om dat te registreren en vast te leggen en van daaruit de eigenaren en liefhebbers te informeren.

Stamboek

Zoals we eerder al hebben aangegeven zijn er ooit zo'n 2500 schepen in het Stamboek geregistreerd. Van dit aantal is rond de 900 actief ingeschreven, dat wil zeggen dat het schip aan de criteria voldoet, de eigenaar donateur van Stichting is en wij over recente informatie van het schip beschikken. Een deel van de andere schepen is wel in beeld, maar niet actief en van een deel van de schepen vragen wij ons af of ze nog wel bestaan. Vandaar de oproepen in de Spiegel en straks ook uitgebreid op de website om mogelijke nadere informatie.

Lemsteraak Bries

Op de beurs loop je in het kader van de vragen die we hebben natuurlijk tegen allerlei leuke verrassingen aan. Aan de Gependam lag bijvoorbeeld de onlangs gerestaureerde Lemsteraak 'Bries' te pronken. Wim de Bruijn heeft er in de vorige Spiegel al uitgebreid over geschreven. Wij waren natuurlijk ook erg nieuwsgierig naar het resultaat en mochten het schip van de eigenaresse uitgebreid bekijken. Eenmaal aan de koffie ging de kajuitdeur open en stond de achterkleinzoon van de 'stichter' Jan Goos in de opening met een tas vol historische fotoboeken en geschriften. Dat werd natuurlijk smullen. We kregen daarbij de verzekering dat we ook een waardevolle uitbreiding van ons archief tegemoet konden zien. En vanwege het langdurige verblijf van het schip in het buitenland is het schip nooit voor het Stamboek aangemeld. Maar ook deze omissie is tijdens het beursweekend hersteld! De inschrijvingsprocedure is gestart.

Zeeschouwen, ontwerp G.S. Kroes Kampen

Op de beurs hebben we diverse eigenaren ontmoet die op zoek waren naar de geschiedenis van hun schip. Daarbij krijgen we heel veel documenten, tekeningen en foto's onder ogen. Een aantal vragen konden we direct relateren aan de gegevens in ons Stamboek. Zo kwamen er zeker drie eigenaren, die onlangs een zeeschouw met een ontwerp van G.S. Kroes uit Kampen hadden gekocht, langs met de vraag om meer informatie. In het Stamboek staat een aantal schouwen ingeschreven. Van het schip zelf hebben we de noodzakelijke informatie, maar het verhaal er omheen mist helaas. Dus zijn we nu op zoek. Het Fries Scheepvaart Museum heeft tekeningen van diverse typen schepen van G.S. Kroes in bezit. Ook van een zeeschouw. Verder hebben we nog niets kunnen vinden. Aanvullende informatie is erg welkom. We horen het graag.

pdf SdZ 2012 nr10 december - De SSRP in Enkhuizen

Jan Eissens, Stamboekbeheerder
stamboek@ssrp.nl

Terug naar vorige pagina