2012-3: Het Stamboek kwam naar u toe!

Spiegel der Zeilvaart april 2012 nummer 3

Als eigenaar van een schip, dat is ingeschreven in het Stamboek Ronde en Platbodemjachten, heeft u de Schepenlijst 2012/2013 in boekvorm ontvangen. Daarin staat een aantal gegevens vermeld van het schip, zoals wij die op dit moment in onze database hebben vastliggen. Het kan heel goed zijn dat er bepaalde gegeven NIET kloppen.
Op de website kunt u nog meer gegevens van uw schip terugvinden. Ook daarvoor geldt dat het op dit een moment een selectie is van alles wat we van een schip hebben vastliggen. Dat kan in de database zijn, als document in het digitale archief of zelfs in het nog resterende 'papieren' archief. Wij hebben een plan in ontwikkeling om op termijn alle beschikbare informatie in een mooie, goed toegankelijke presentatie op het Internet te ontsluiten. U moet zich daarbij wel voorstellen dat daarvoor nog wel de nodige uurtjes vrijwilligerswerk gemaakt moeten worden. Mocht er volgens u in de Schepenlijst (in het boek of Internet) iets niet kloppen, wilt u ons dat dan doorgeven via de reactieknop bij elk schip op de website? Wij bevestigen elke reactie, voeren de noodzakelijke wijzigingen zo spoedig mogelijk door, of doen vervolgonderzoek.

Omdat wij in het archief van een groot aantal schepen meer informatie beschikbaar hebben, dan we nu kunnen tonen, bestaat ook de mogelijk om ons even te laten weten als u daar belangstelling voor heeft. Ook op zulke vragen willen we graag antwoorden. Misschien kan op die manier ons archief ook verder worden verbeterd en aangevuld. Op dit moment ontvangen wij regelmatig reacties op de presentatie van de zogenaamde X-schepen (inactief). Het grote voordeel daarvan is dat wij dan de (nieuwe) eigenaar kennen, zodat wij met de eigenaar in contact kunnen treden. Voor ons archief ook waardevol! Daarnaast blijken er ook schepen niet meer te bestaan (gezonken, verbrand of gesloopt). Ook deze informatie is belangrijk om goed gedocumenteerd te worden. Laat ons Weten wat er bij u en uw schip leeft.

Pier Piersma exposeerde een mooi Fries jacht op Boot Holland
Pier Piersma exposeerde een mooi Fries jacht op Boot Holland

Boot Holland 2012

Pier Piersma heeft het Stamboek uitgenodigd om een gedeelte van zijn standruimte op Boot Holland in te vullen. Dat vonden wij als SSRP een geweldig aanbod en daar hebben we dan ook graag gebruik van gemaakt. 

Tholense schouw De Goede Hoop
Eén van de vragen die ons werd gesteld ging over een Tholense schouw, die volgens de gegevens van de eigenaar vroeger 'De Goede Hoop' heeft geheten. Het schip is in 1960 gebouwd door de Bedrijfsschool van Daalderop, naar het ontwerp van G.W.W.C. baron van Hoëvell. Het is naar Duitsland is verkocht en nu weer naar ons land teruggekomen. Het bijzondere aan dit schip is, dat er in de kajuit nu vier patrijspoorten aan weerszijden zitten en op de foto's die in ons archief zitten staan er maar drie. We zijn al aan het graven geweest en hebben ontdekt dat de heer N.P.J.M. Daalderop (president directeur) inderdaad een Zeeuwse schouw heeft gehad, maar deze had de naam 'Vahalia'. Deze was spiksplinternieuw en helemaal wit van kleur en de eigenaar is lid geweest van de Tielse Watersport-vereniging. Wie kan ons meer vertellen?

Lantinga boeier 'Kampioen'

Ook kwam er een bijzondere brief op tafel van een Engelse eigenaar van een oud Nederlands boeiertje. Bij de brief zat ook een kopie van een artikel in een Engels tijdschrift, waarin het schip verschillende benamingen had, tot aan `Dutch Botteryacht' toe. Hoogstwaarschijnlijk gaat het om het boeiertje 'Kampioen', gebouwd door Lantinga in ijst in 1941. Pier Piersma was verbaasd over de uitdossing van het schip op de beschikbare foto's. Nadat we de roerversiering enigszins hadden uitvergroot, viel hem ogenblikkelijk de gelijkenis met het snijwerk op, met dat van de 'Griffioen'. Dit boeiertje is een aantal jaren geleden gesloopt, nadat Pier had aangegeven dat er geen redden meer aan was, en hij enkele onderdelen daarvan had overgenomen voor eventueel hergebruik. Hij was dus bijna bij de sloop aanwezig geweest en herkende het snijwerk op de klik daardoor ogenblikkelijk. Ja, het lijkt dus een Christiansen boeiertje van Feike Lantinga en het moet dan wel de Kampioen zijn! Het verhaal is zo bijzonder dat Peter Tolsma in een apart artikel, later in de Spiegel, verder op de geschiedenis van dit schip in zal gaan.

Het waren voor het Stamboek nuttige dagen op de beurs. Je kunt contacten ophalen. Van gedachten wisselen met bouwers en ontwerpers. Maar bovenal eigenaren van ronde en platbodemjachten ontmoeten!

Jan Eissens, Stamboekbeheerder
stamboek@ssrp.nl

Terug naar vorige pagina