2013-8: Stamboekschepen in buitenlandse wateren

Spiegel der Zeilvaart oktober 2013 nummer 8

Voor de tiende keer in twintig jaar organiseerde Schipper Klottje in Leer haar tweejaarlijkse Traditions Treffen. Wij zijn jaren geleden voor de eerste keer met onze tjotter 'Eyseend' over de Eems naar Leer getogen. We werden aangemoedigd door een oude poster in het clubhuis van Watersport Vereniging Neptunus in de haven van Delfzijl. Daar werden zeilwedstrijden voor onder andere tjotters aangekondigd op de Eems, in het kader van de jaarlijkse Pinksterfeesten. Toen we met opkomend water en grotendeels zeilend via de 'gele rivier' de Eems, Leer hadden bereikt waren we niet geheel droog meer en zat alles onder het (bagger)zand. Bij thuiskomst hebben we als eerste daad zwemvesten gekocht .. Wij vonden het een zeer geslaagd evenement, dat we later nog een aantal keren met onze kotter hebben bezocht. Iets veiliger. Zo ook dit jubileumjaar. Een 140-tal schepen had de weg naar Leer gevonden, een aantal na een aanlooptocht vanuit Delfzijl. Het grootste deel van de vloot vind haar plek achter d' Waag, een magnifieke plaats waar de historische haven is gevestigd.

Stamboek Lemsteraken naast elkaar in Leer (foto Jan Eissens)
Stamboek Lemsteraken naast elkaar in Leer (foto Jan Eissens)

Als je daar zo rondloopt blijken er ook diverse Stamboekschepen naar Leer te zijn gekomen. Dus hoor je ook boeiende ervaringen van de bemanningen van de ronde en platbodemschepen. Voor het Stamboek ook een nuttige zaak omdat diverse gegevens kunnen worden geverifieerd en nieuwe toegevoegd aan het archief en de website. Zo hoorden we dat er een ingeschreven Lemsteraak was gesignaleerd in de buurt van Zweden, die als doel had, dit jaar de poolcirkel te bereiken. We proberen te achterhalen of dat doel is bereikt door schip en bemanning en wat daar, in het kader van de voorbereiding, voor nodig is. Ook ontmoetten we in Leer een paar historische Nederlandse schepen die op dit moment (nog) niet actief zijn in het Stamboek. De schippers gaven diverse redenen op. Maar al pratende blijkt dat ook deze eigenaren binnenkort van zich laten horen. Heel waardevolle contacten!

Een authentieke Zeeschouw en Hoogaars gebroederlijk naast elkaar (foto Jan Eissens)
Een authentieke Zeeschouw en Hoogaars gebroederlijk naast elkaar (foto Jan Eissens)

De website

Er komen veel reacties op de schepenpagina's. Daaruit ontstaan soms lange conversaties, waarbij veel waardevolle informatie wordt uitgewisseld. En mooi voorbeeld daarvan is de Zalmschouw 'Botje', ingeschreven met plaquette 810. Er bestaat een bloeiende Vereniging tot Behoud van de Zalmschouw. Hun originele Zalmschouwen kunt u bij diverse evenementen aantreffen, met de kont naar, en de visbraadpan op wal. Ook het verhaal rond hun historische schouwen is boeiend. Zo zijn er een aantal Zalmschouwen in de loop van de tijd in het Stamboek ingeschreven. Schouwen die verbouwd zijn tot jacht, dus met een kajuit erop. Ook deze schouwen kennen een 'rijk' verleden. Oud-eigenaar P. jong van de Botje heeft zijn onderzoek en belevenissen aan het papier toevertrouwd en deze staan nu met diverse foto's verluchtigd op de website. Zo krijgen we ook veel historische informatie van Staverse jollen en Lemsteraken, bijvoorbeeld de 'Rosshouck''. Vooral Dirk Huizinga, winnaar van de Van Waningprijs in 2013, heeft daar intussen veel over gepubliceerd. Informatie waarvan we heel dankbaar gebruik mogen maken. Het kost tijd om alles zo goed mogelijk te ordenen en te publiceren, maar we gaan gestaag verder!

Administratie

In de zomerperiode is de bezetting van ons Secretariaat, Stamboekbeheer en de Criterium Commissie altijd wat minder. Ook wij willen zo nu en dan even het water op en alle werkzaamheden doen we tenslotte in onze eigen vrije tijd. Dat vergeten sommige eigenaren wel eens, vooral als ze er achter komen. dat voor Ronde en Platbodemjachten echt een inschrijving in het Stamboek nodig is om een Meetbrief van het KNWV te verkrijgen. Maar we ontmoeten gelukkig veel begrip en proberen zo snel mogelijk op reacties terug te komen. Van de kant van de eigenaren is dat dit jaar ook heel goed gelukt. Ondanks een moeilijke start in 2013 met een eigen financiële administratie, blijkt dat het grootste deel van de jaarlijkse bijdrages al binnen is. Dank voor uw medewerking! En wist u ook dat u middels de jaarlijkse bijdrage aan de SSRP korting kunt krijgen op het abonnement op onze onvolprezen Spiegel?

Index van alle Spiegel-artikelen op de website van de SSRP

Vrijwel direct nadat de nieuwste Spiegel bij ons op de mat valt, werken we de index van alle artikelen, in alle tot nu toe uitgekomen nummers sinds 1977, bij. Dat zijn tot nu toe 6226 zeer informatieve artikelen, die u in de index via allerlei zoekcriteria terug kunt vinden. Probeer het maar eens!

pdf SdZ 2013 nr08 oktober - Stamboekschepen in buitenlandse wateren

Jan Eissens, Stamboekbeheerder
stamboek@ssrp.nl

Terug naar vorige pagina