2015-3: Enthousiasme voor Zeeschouwen

Spiegel der Zeilvaart april 2015 nummer 3

Ook dit voorjaar treedt de SSRP weer uitdrukkelijk naar buiten. Zo hebben we een bezoek gebracht aan de Scheepsbouwers in Werkendam. Een mooie, goed geoutilleerde werf met bijzondere schepen in haar loodsen, waarvan nog een paar in een stadium van afbouw. Speciale aandacht was er van onze kant voor de in 2014 te water gelaten Lemsteraak 'Martina Maria', die dit voorjaar ook op Hiswa Klassiek ligt. Een doordacht concept van eigenaar Walter Esch, die zijn ervaringen graag met anderen wil delen. We horen daar ongetwijfeld nog meer van. Met de werfeigenaren hebben we uitgebreid gediscussieerd over de ontwikkelingen in de bouw van schepen, het onderhoud en natuurlijk ook de vergrijzing op het water. Onderwerpen waar ook wij de ogen niet voor kunnen sluiten.

Boot Holland

Daarna genoten we de gastvrijheid van Pier Piersma op zijn stand op Boot Holland. Daar konden we live meemaken dat een paar tjotters van eigenaar verwisselden. Voor ons belangrijk natuurlijk, want ook deze nieuwe eigenaren willen we warm maken voor het Stamboek. Dit jaar hebben we veel eigenaren gesproken van schepen die nog niet bekend waren met of bij het Stamboek, of al een hele tijd uit zicht zijn. De eerste schepen zijn alweer 'actief' ingeschreven. Vooral de criteria voor Inschrijving geven nogal eens aanleiding tot discussie. Populaire onderwerpen zijn daarbij de niet-traditionele blokken, moderne ankers, rolfokken en zeerelingen. Onze criteria zijn daarover duidelijk, maar zoals gebruikelijk bevestigen uitzonderingen de regel. Dat willen we graag met een eigenaar bespreken. Op Boot Holland spraken we uitgebreid met Marianne van der Linden van Scheepswijs. Zij presenteerde haar leerzame boek "Handboek Varen op de Waddenzee". In de Spiegel der Zeilvaart heeft zij in het verleden diverse artikelen geschreven over het varen met aanpassingen van schepen in het kader van ouderdom en veiligheid. Buitengewoon lezenswaardig! U kunt alle verwijzingen terugvinden op onze website. Mocht u echter op dit punt een vraag of opmerking hebben, schroom niet en neem even contact met ons op

Kuipreling

Een bijzonder fenomeen op diverse kleinere schepen is tegenwoordig de kuipreling. Vanwege het discutabele karakter van deze reling heeft Frans Stam, eigenaar van de Vollenhovense bol 'Vrouwe Ayn' een oplossing bedacht en gecreëerd. U kunt zijn oplossing vinden op onze website in de rubriek "Uit het Stamboek: Adviezen".

De 'Undine', een Kok Zeeschouw uit 1965, ondergaat een totale restauratie
De 'Undine', een Kok Zeeschouw uit 1965, ondergaat een totale restauratie

Een 'oude' Kok Zeeschouw

Dat sommige eigenaren verknocht zijn aan hun schip is geen nieuws. Dat ze in hun liefde soms erg ver gaan bewijzen diverse verhalen die wij met regelmaat ontvangen. Eén daarvan is de restauratie van de Kok Zeeschouw 'Undine' uit 1965 (plaquette 410) door Boudewijn Heusinkveld. Zijn uitgebreide verhaal met foto's vindt u op onze website. Hij eindigt daarbij met de woorden: 'Het is voor ons een enorme klus- Wellicht is dit interessant om te publiceren, omdat het niet vaak zo voorkomt dat een Kok Zeeschouw op deze manier onder handen wordt genomen. Economisch gezien volstrekt onlogisch, maar wij hebben de ambitie om nog enorm lang te genieten van de 'Undine'! En misschien is het aardig om eens te onderzoeken of het mogelijk is om eigenaren van Kok Zeeschouwen in contact met elkaar te brengen! Ze delen tenslotte dezelfde passie'.
Op Boot Holland kwamen ook eigenaren van Westerdijk Zeeschouwen langs. Westerdijk heeft zo'n 150 Zeeschouwen gebouwd vanaf 1960. Waarschijnlijk is de eerste ook weer boven water. Deze heeft vele jaren, onder een zwaar dekkleed wachtend op een nieuwe toekomst, op de wal gelegen. Binnen het 'Westerdijk Zeeschouwen Contact' hebben Els Knol-Licht (ook bekend van diverse Spiegel-publicaties) en Carla Verrips samen met hun echtgenoten de handen ineen geslagen om hun inventarisatie van alle Westerdijkschouwen compleet te maken. Daar helpen wij hen natuurlijk graag bij. Ze hebben al eerder twee druk bezochte reünies bij Westerdijk in Eernewoude georganiseerd en willen dat in 2016 weer doen. Een bijzonder gezicht zoveel gelijkgestemde schepen en eigenaren op een rij! Wij houden u natuurlijk op de hoogte.

Lustrum reünie SSRP 60 jaar in Lemmer

Van 19 tm 21 juni organiseert SSRP (60 jaar) in samenwerking met Watersportvereniging "De Zevenwolden" (150 jaar) de lustrumreünie in Lemmer. Op het programma staan van allerlei prachtige activiteiten met een knipoog naar een vergelijkbaar feest dat we 50 jaar geleden ook samen in Lemmer hebben georganiseerd. Het belooft een schitterend feest te worden. Als het goed is hebben onze eigenaren de uitnodiging al in de bus. We hopen op een grote opkomst.

pdf SdZ 2015 nr03 april - Enthousiasme voor Zeeschouwen

Jan Eissens, Stamboekbeheerder
stamboek@ssrp.nl

Terug naar vorige pagina