2015-5: Fun Factor

Spiegel der Zeilvaart juni 2015 nummer 5

Zaterdag 16 mei was het Stamboek op uitnodiging van de Stichting Behoud Hoogaars (SBH) aanwezig op de Historische Werf Meerman in Arnemuiden, om het Jubileumfeest van de SBH bij te wonen. Deze behoudsorganisatie bestaat ook alweer 25 jaar en richt zich voornamelijk op het behoud van de schepen die ooit hun oorsprong vonden in de Zeeuwse delta. De morgen stond in het teken van de Stichting zelf, en diens verleden, heden en de toekomst.
Er kwamen diverse sprekers aan het woord en een rode draad door alle voordrachten en discussies was de veranderende wereld waarin wij leven. Daarbij werd regelmatig het moderne woord 'Fun factor' gebruikt. Dat slaat dan op de huidige generatie jongeren die wil genieten, ontzorgd wil worden en zeker niet teveel binding wil hebben met zaken die veel gedoe opleveren. Dus geen ouwe schepen met veel onderhoud, maar schepen, die kant en klaar voor de wal liggen en waar je spectaculair mee kunt varen.

Blije gezichten

In de beginjaren van de behoudsorganisaties ging het om liefhebbers die in eerste instantie met oude schepen gingen varen, zonder zich nou zozeer om het schip zelf te bekommeren, als er maar 'spannend' gevaren kon worden. Het woord 'Fun' was toen geen gemeengoed, maar de bemanningen hadden ontzettend veel plezier. Later gingen veel liefhebbers zich met die schepen zelf bemoeien en werden er vele uren gestoken in onderhoud. Als de klus geklaard was, zag je gelukkige eigenaren. Ook een tijdverdrijf waar¬aan veel mensen plezier beleven, dus ook 'Fun'. `Onze vloot Ronde en Platbodemjachten heeft er nog nooit zo mooi bij gelegen,' hoor ik wel eens. Maar ondertussen duiken er regelmatig verhalen op in de pers over wees-schepen en sloop-werven. Dus een deel van de eigenaren beleeft veel `Fun' aan hun schip, terwijl anderen het blijkbaar niet de moeite vinden om ernaar om te kijken en hun (spaarzame?) tijd liever ergens anders aan besteden om `Fun' te hebben.
Tijdens ons bezoek aan het jubileumfeest van de SBH zagen we gelukkig veel blije gezichten. 's Middags werd de "vernieuwbouwde" Steekhengst Boreas (plaquette 1122) te water gelaten. Ondanks het druilerige weer, een blijde gebeurtenis. Wim de Bruijn belicht in deze Spiegel nog eens de bewogen geschiedenis van het schip.

'Fun' tijdens de Jubileumreünie van 2005 in Grouw
'Fun' tijdens de Jubileumreünie van 2005 in Grouw

Evenementen

Als je in de diverse programma's kijkt, kun je elk weekend wel naar een Maritiem Evenement toe, met of zonder je schip. 'Fun' en beleving. Wedstrijden, mooi liggen en het toegestroomde publiek vermaken. Was er in de jaren '70 maar één Sail om de vijf jaar in Amsterdam, nu kun je elk jaar wel ergens terecht desnoods in een plaats dicht over de grens. De musea proberen hun graantje mee te pikken door het organiseren van spectaculaire presentaties met veel beleving. Ook daar heeft de 'Fun factor' zijn intrede gedaan. Maar in het nieuws waren onlangs een aantal bezorgde bezoekers van een druk bezochte tentoonstelling. Het was er zo druk... Wanneer doe je iets goed?

Prinses Beatrix als Admiraal aanwezig

De `Fun Factor' binnen de SSRP is op dit moment groot. We hebben veel plezier in al onze bezigheden. Dat merken we aan de eigenaren van de schepen. Kijk maar eens naar de aanmeldingen van de schepen voor Inschrijving in het Stamboek. Onze Criterium Commissie heeft de afgelopen maanden soms overuren gedraaid. Met veel plezier overigens! Daarnaast is ons Lustrum Comité samen met dat van Zevenwolden druk doende met de voorbereidingen. Onze Beschermvrouwe, HKH Prinses Beatrix heeft toegezegd om de Vlootschouw in het centrum van Lemmer af te nemen en 's middags te willen fungeren als Admiraal tijdens het Admiraalzeilen in de baai van Lemmer. Wij zien er naar uit! U ook? Veel `Fun' gewenst in het weekend van 20 juni!

pdf SdZ 2015 nr05 juni - Fun Factor

Jan Eissens, Stamboekbeheerder
stamboek@ssrp.nl

Terug naar vorige pagina