Skûtsje expositie Drachten

16 december 2018

Publiekstrekker

Een beetje expositie probeert ook de aandacht van het publiek te trekken. Bij de tentoonstelling over skûtsjevaart en skûtsjesilen in De Lawei van Drachten is daarom door de Fa. Bolt van het Buitenstvallaat bij Drachten het skûtsje 'Doeke van Martena' voor de deur gezet. Een scheepje van goed 15 meter lengte, dat (natuurlijk) gebouwd is op het Buitenstvallaat bij Jan Oebeles van der Werff.

Opening 16 december om 15.00 uur in Theatercafé Hopper: Drachten: skûtsje-hoofdstad van de wereld

De komende twee maanden is er in de Galerie van het theater De Lawei in Drachten een expositie over vrachtvaart met skûtsjes en het moderne skûtsjesilen. Op die tentoonstelling hangen vier van mijn schilderijen en ook kocht de organisatie drie van mijn boeken over de boerenscheepvaart met pramen, de zeilende vrachtvaart in Friesland en de restauratie van het skûtsje De Jonge Trijntje uit Drachten bij scheepswerf het Buitenstvallaat. Een schip dat ruim honderd jaren eerder op die zelfde werf was gebouwd door de overgrootvader van de huidige werfbaas Haiko van der Werff.

Fryslân en het skûtsjesilen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Heel Nederland weet dat. Maar hoeveel mensen weten dat Drachten en het skûtsje ook nauwe banden onderhouden? Een groot deel van de skûtsjes is namelijk gebouwd op Drachtster scheepswerven, zo’n honderd jaar geleden. De expositie Skûtsje in De Lawei brengt dit bijzondere, maar bijna vergeten verleden opnieuw tot leven. 
Met deze expositie vraagt De Lawei aandacht voor de geschiedenis van dit karakteristieke vaartuig, een geschiedenis die nauw verbonden is met die van Drachten. Het dorp kende een eeuw geleden een enorme bedrijvigheid op het gebied van de scheepsbouw. Zes scheepswerven - met in hun kielzog een stoet aan touwslagers, zeilmakers, schrijnwerkers, leerlooiers enz. – maakten samen het merendeel van de ongeveer duizend skûtsjes die ooit in Friesland gebouwd zijn.
Bezoekers van de expositie worden bijgepraat over de roerige geschiedenis van dit cultureel erfgoed met o.a. foto’s, films, scheepsonderdelen, schilderijen en documenten.

Leestafel
Bij de expositie hebben we ook een kijkwijzer gemaakt en een leestafel vol met boeken over het onderwerp. 

De tentoonstelling is gratis te bezoeken. Wees welkom!

Het uitgebreide programma is te lezen op https://www.lawei.nl/kunst/skutsje

 


 

Terug naar vorige pagina