Het Schokkerjacht 'Watergeus' van Prins Hendrik "de Zeevaarder"

De laatste bekende foto's zijn in 1938 in Muiden gemaakt en gepubliceerd in de Waterkampioen

Na de foto in 1938 in de Waterkampioen zijn er geen afbeeldingen van de 'Watergeus' meer gepubliceerd. De roerkop en een paar foto's blijken in het bezit te zijn van het MAS in Antwerpen. Datering is vooralsnog onbekend. Het schip heeft in ieder geval in 1938 in Muiden gelegen. Mogelijk zijn er mensen die het schip toen hebben gezien of zelfs hebben gefotografeerd. Als iemand weet waar het schip vervolgens is gebleven, willen we dat ook graag weten. Het vermoeden bestaat dat de sloop ergens in België is gebeurd.

De geschiedenis van de 'Watergeus' is lang niet volledig

In ons artikel "Zoektocht naar de Schokker 'Watergeus' van Prins Hendrik "de Zeevaarder" in de rubriek "Uit het Stamboek"  hebben we alles opgeschreven wat wij weten over het schokkerjacht 'Watergeus', dat oorspronkelijk het eigendom was van Prins Hendrik "de Zeevaarder". In Ons Element 1921 nr. 29 en nr. 30 schrijft Eindredacteur A.L.E. Rambonnet het verslag van de zeiltocht van drie platbodemjachten van Delfzijl naar Texel, via alle Waddeneilanden, waaraan ook het schokkerjacht „Watergeus" van de Heer Mohr meedoet. 

Reactie van Werner Huybrechts, archief S.R.N.A., Antwerpen 12 september 2018

De Schokker 'Watergeus'  van 59 T staat in de yachten lijst van SRNA leden in 1890 eigenaar is dan dhr H.Gould thuishaven Antwerpen.
n.b.: H.Vos van Hagestein staat op de SRNA ledenlijst 1890 als eigenaar van de "OPAL" een steamer van 50T. thuishaven Dordrecht.

De 'Watergeus' tijdens een snelle zeiltocht langs de Waddeneilanden in 1921
De 'Watergeus' tijdens een snelle zeiltocht langs de Waddeneilanden in 1921

Watersport aan het einde van de 19e en begin van de 20e eeuw in België

Is er iemand,  die specifieke kennis heeft van de watersport aan het einde van de 19e en begin van de 20e eeuw in België? We lopen regelmatig aan tegen vragen over Ronde en Platbodemjachten, die onder Belgische vlag hebben gevaren. Vaak moeten we dan het antwoord schuldig blijven. Wie kan ons helpen?

Reactie Opsporing Verzocht
  • (jpg,jpeg,bmp,tiff,zip,pdf,rar)
  • In ons Privacystatement kunt u nalezen hoe de SSRP met de op dit formulier verstrekte, privacygevoelige gegevens omgaat.

Terug naar vorige pagina