Aladdin

Aladdin

De bouw van het schip is 15.12.1945 opgedragen door C. Dotsch uit Antwerpen aan de scheepswerf E. v.d. Voorde te Antwerpen, volgens tekeningen van J.F. Leens uit Zeebrugge. De lijnentekening van het schip is ter beschikking. De betimmering van het schip geschiedde 1946/1947 door 't Felt Gustaaf te Rupelmonde. Oorspronkelijk was het schip uitgerust met een 2 cilinder Pentamotor - type, K-2 - boring 88,9 mm, alqg 110 mm, 1,37 liter + 10 PK bij 1100 T/min. op een schroef van 40 cm.
Dhr. Dotsch maakte met zijn nieuwe "Aladdin" in de zomer van 1947 aan tocht naar Nederland, waar hij de Royal Yacht Club de Belgique op het 100-jarig bestaan van de K.N.Z.&R.V. vertegenwoordigde (zie herinneringsplaatje in koekoek van de kajuit). De "Aladdin" werd gebouwd om het fameuze hoogaarsjacht "Jetty" van Leon Huybregts te verslaan, hetgeen verschillende malen gelukte. Hr. Dotsch voer met het schip van Antwerpen uit op de Schelde en langs de kust.

Eigenschappen

Plaquette nummer:372 Zeil nummer: HB41
Categorie:A Tekening nummer:
Type:Hoogaars

Bouw

Bouwjaar:1947 Ontwerper:J.F. Geens
Werf:E. van de Voorde Werf plaats:Antwerpen (B)
Motor:Inbouw Motor type:Universal 40pk
Materiaal romp: Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:Kielbalk

Afmetingen

Lengte stevens:12,55 m Breedte berghout:4,45 m
Diepgang:1,10 m Masthoogte water:15,00 m
Oppervlakte grootzeil:54,76 m2 Oppervlakte fok:27,61 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:9,40 m2
Oppervlakte totaal:91,77 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1947 – 1960 C. Dotsch, Antwerpen ( Aladdin)
1960 – 1978 H.W. Stapel, Rotterdam ( Aladdin)
1978 – Nu (laatst bekend) J.J. Reijnders, Landsmeer ( Aladdin)

Geschiedenis

1978

1978

1978: Glas in Loodramen in Kajuitdeurtjes

1980

1980

1980: Summiere geschiedenis door eigenaar J.J. Reijnders

1986

april 1986

april 1986: Spiegel der Zeilvaart nummer 3 - Hoogaars Turc Liefde op het eerste gezicht

De „Turc" in een nek-aan-nek-race met de „Aladin"
De „Turc" in een nek-aan-nek-race met de „Aladin"

Tijdens de reünie van 1976 in Dordrecht, bij het admiraalzeilen op de Beneden Merwede, hadden wij nog een andere, heel bijzondere ervaring met de „Aladdin". Ir. H.W. Stapel was eskader-commandant en de „Aladdin" voer dus voorop. Bij het palaver waren goede afspraken gemaakt. De opdracht van de commandant luidde: bij frontlinie één meter ruimte tussen de berghouten en bij kiellinie de boegspriet tegen de vlaggestok van de voorganger. De „Turc" was ingedeeld als tweede. De frontlinie manoeuvre verliep als nooit tevoren, getuige de hierbij afgedrukte foto. Recht op het Groot Hoofd af voeren we in kiellinie. Het was mooi weer en er stond een prachtwind. Het plein waar we recht op af stevenden stond tot aan de waterrand stampvol toeschouwers. Met de „Aladdin" vlak voor ons hielden we ons prompt aan de opdracht, ons steeds verwonderend dat de vlaggestok van de „Aladdin" overeind bleef. De commandant bleef als maar doorvaren, recht op die mensenmenigte op het Groot Hoofd af en wij er vlak achteraan. Hij draaide pas op het allerlaatste moment, Ik kon, om een aanvaring te voorkomen, pas na de commandant draaien. Toen hij eindelijk toch omging leek het dat er geen ruimte meer was. De mensenmenigte daar vlak voor ons deinsde al achteruit. Ik was ervan overtuigd dat de boven de kade uitstekende boegspriet een groep ervan in het water zou vegen. Dat gebeurde nèt niet. Toen we enkele seconden nadien weer keurig recht achter de „Aladdin" voeren ging er achter ons, daar op het Groot Hoofd, een luid gejuich op voor zo'n hoogstandje van admiraalzeilen. Maar de schipper van de „Turc" stond met een rood hoofd en nog steeds trillende benen in de kuip en hield de helmstok krampachtig met klamme handen vast. Maar in de annalen van de Stichting Ronde en Platbodemjachten staat geschreven dat in 1976 in Dordrecht de prijs voor het beste eskader tijdens het admiraalzeilen voor de hoogaarzen was!

In onze rubriek "Uit Stamboek": Hoogaars 'Turc': Liefde op het eerste gezicht

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht