Bolleboos

Bolleboos Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

De geschiedenis voor zover bekend

De Staverse Jol 'Bolleboos' is ooit gebouwd als een eikenhouten visservaartuig, afmeting: 6,7 lang bij 2,65 meter breed. Hij is omstreeks 1900 gebouwd. Het exacte jaartal is niet bekend, er word gesproken dat hij in 1896 is gebouwd. Ook het visserij nummer is niet bekend en hoop ik nog te achterhalen.

Dirk Huizinga schrijft in zijn boek "Staverse Jollen Overzicht":
Van de bouw van vissersjollen op Urk is niet veel bekend. Gezegd wordt dat in de Oosthaven op de werf die Metz in 1882 was begonnen, jollen zijn gebouwd voor Urkers. Van de 'Bolleboos' wordt gezegd, dat het een Urker jol is geweest die ook op Urk gebouwd is. Dat zal dan bij Metz zijn geweest.

De huidige eigenaar Sjouke Vink schrijft:
Ik heb de Jol december 2013 overgenomen van dhr. Jouke Veenland uit Amsterdam. Jouke kon vanwege zijn hoge leeftijd (101 jaar) niet meer voor de Jol zorgen. Hij kocht de Jol in 1946 en is sindsdien in zijn bezit geweest. De jol lag destijds in het watertje de Zuwe nabij Hilversum en was al van een opbouw voorzien. Hij droeg de naam 'Taurus'. De Jol was in zwaar verwaarloosde staat en is tijdens de zeiltocht naar Amsterdam nog gezonken. Na een periode van 4 a 5 jaar van restauratie is Jol omgedoopt tot 'Bolleboos'. De 'Bolleboos' is dus ruim 65 jaar in het bezit geweest van Jouke Veenland. Hij koesterde het scheepje en maakte de meest geweldige zeiltochten. Ook bij wedstrijden was de 'Bolleboos' een scheepje om rekening mee te houden.
De 'Bolleboos' had al enige tijd op de wal gestaan. De bedoeling is om de het scheepje terug te brengen in haar originele staat als visserman. Er zijn aanwijzingen dat de Jol ooit op Urk gebouwd is. Dat zou toch geweldig zijn, een echte Urker Jol na ruim 100 jaar weer terug op Urk.

Restauratie door Sjouke Vink op Urk
Restauratie door Sjouke Vink op Urk
De 'Bolleboos' onder zeil met oud-eigenaar Veenland
De 'Bolleboos' onder zeil met oud-eigenaar Veenland
Eigen website

Eigenschappen

Plaquette nummer:109 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Staverse jol

Bouw

Bouwjaar: Ontwerper:
Werf: Werf plaats:
Motor: Motor type:
Materiaal romp: Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:6,60 m Breedte berghout:0,00 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

onbekend – 1946 ( Taurus)
1946 – 2013 J. Veenland, Amsterdam ( Bolleboos)
2013 – (Eigenaar - Nu geen relatie met het Stamboek) Sjouke Vink ( Bolleboos)

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht