Cornelia Tannetje

Cornelia Tannetje Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

De meeste Zuiderzeehavens hadden elk hun eigen type kleine vissersvaartuigen, goedkoper dan hun grote broers en geschikt voor een kleine bemanning. Zo kennen we nog Wieringer, Makkumer, Workumer, Vollenhover en Enkhuizer bollen. Misschien zijn er nog wel meer typen geweest waar we het bestaan niet van weten. Ze leken allemaal op elkaar, maar hadden toch hun onderlinge verschillen, voortkomend uit de plaatselijke omstandigheden, het gebruik en traditie. Van de Enkhuizer bollen die konden profiteren van de hoge wal, lag de lengte over stevens meestal tussen de zeven en acht meter.

In 1964 ontwierp J.K. Gipon voor Kooijman Jachtbouw te Zwijndrecht de 7 meter Enkhuizer bol 'Cadans', De opdracht bestond uit het tekenen van een scheepje met ronde boegen, geschikt voor een bemanning van vier personen, bijvoorbeeld een gezin van man, vrouwen twee kinderen. Gipon koos voor het type Enkhuizer bol omdat hij daarin het best de verschillende eisen kon verwezenlijken. Hij kende het type heel goed. In de Spiegel der Zeilvaart van November 1996 is een een uitgebreid artikel van zijn hand over de bol en de Enkhuizer bol in het bijzonder gepubliceerd.

De 7.00 meter Enkhuizer bol 'Cornelia Tannetje' is in 1965 gebouwd in opdracht van J.A.M. van Breemen uit Amsterdam. Ze is te water gelaten onder de naam 'Zwabber II'.

Zijn zwager Hein Kersken jr. had namelijk voor de oorlog op de Westeinder Plas een Enkhuizer bol. Het was een houten vissersschip, dat voor recreatievaart geschikt was gemaakt. De bun was verwijderd en de tuigage was hersteld en verbeterd. Gipon was bij de restauratie behulpzaam geweest en kende vorm en hulpmotor werd gekozen voor een tweecilinder 10 pk Albin benzinemotor, die juist onder de zelflozende kuipvloer kon blijven. De dieselmotoren uit die tijd waren nog te zwaar en te hoog.

Eigenschappen

Plaquette nummer:946 Zeil nummer: VD113
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Enkhuizer bol

Bouw

Bouwjaar:1965 Ontwerper:J.K. Gipon
Werf:Kooijman & De Vries Werf plaats:Deil
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:7,23 m Breedte berghout:0,00 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1966 – 1974 J.A.M. van Breemen, Amsterdam ( Zwabber II)
1974 – 1979 P. van Doorne, Warmond ( Cornelia Tannetje)
1979 – 1994 L.C. van Nieuwkoop, Leiderdorp ( Cornelia Tannetje)
1994 – onbekend G. Welsing, Düsseldorf (Dld) ( Cornelia Tannetje)
onbekend – 2007 Dhr. de Wijs, Made ( Cornelia Tannetje)
2007 – 2018 D. Visser, Nijmegen ( Cornelia Tannetje)
2018 – (Eigenaar - nu geen relatie met het Stamboek) A. Gerritsen en H. Stuart ( Cornelia Tannetje)

Geschiedenis

1993

1993

1993: Kronieken der stalen Enkhuizer bollen tot 1993

Klein maar Dapper Kroniek 8 - Cadans

1967 - 1974: Over deze periode is weinig te achterhalen.
1974 (Familie J.A.M. van Breemen te Amsterdam) : In augustus 1974 - na een vakantie met een gehuurde zeeschouw in Friesland -besluiten we - de familie Van Doorne - zelf een platbodem te kopen. Op dat moment lopen de prijzen maandelijks op, maar voor ons bestaat er geen ander scheepstype dan een platbodem. Al gauw krijgen we een tip, dat er in Aalsmeer een Enkhuizer bol te koop ligt: de 'Zwabber II'. Als we gaan kijken, zijn we zo gek van dit schip dat we vergeten af te dingen; we hebben de hypotheek op ons huis maar verhoogd.
Aangezien mijn moeder uit Zeeland (Tholen) afkomstig is en zij altijd al heeft willen zeilen, dopen we de bol om en noemen we haar 'Cornelia Tannetje'. Twee prachtige naamplaten met gouden letters met deze naam sieren vanaf dat moment ons schip.
We zijn zo trots op onze bol, dat niets te veel is om haar nog mooier te maken dan ze al is. Zelf maken we kluisborden en korvijnagels en vragen we Gerrit van Wijk, die we al langer kennen en waar we al eens de Fastnet-race mee hebben gezeild, om het schip op zijn werf te schilderen. Tijdens deze schilderbeurt gaan we op een keer kijken, terwijl er op dat moment iemand het schip nauwkeurig onderzoekt. Op onze vraag of hij het schip soms wil kopen, antwoordt hij: "Meneer, het schip is gemaakt van uitgeklopte plaat, dat kan ik niet betalen!". U kunt zich voorstellen hoe trots we zijn.

pdf Klein maar Dapper Kroniek 8 - Cornelia Tannetje tm 1993

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht