De Wetterhoun

De Wetterhoun

Pier Piersma komt in 1966 in de leer bij Berend de Jong, die toen de zestig al gepasseerd was. Het was opgegroeid als zoon van Heit Piersma als beheerder van de Jeugdherberg en had al jaren ervaring met de daar aanwezige tjotters. Na een paar weken gaf Berend al te kennen dat het met deze jongen wel goed zou komen. In 1967 bouwde Pier zelfstandig z'n eerste tjotter, de 'Froask', waarin hij nu nog regelmatig zeilt. Daarna volgde er nog een grote rij nieuwbouwschepen, tjotters en boeiers, die hij op zijn eigen werf bouwde. Naast de nieuwbouw heeft Pier ook vele oude houten schepen een tweede jeugd gegeven.

De tjotter 'De Wetterhoun' heeft Pier in 2006 gebouwd in opdracht van M.S. Doets uit Baambrugge. In 2018 heeft de zoon van de bouwer, Pieter Piersma de tjotter gekocht.

Met de bouwer aan boord
Met de bouwer aan boord

Eigenschappen

Plaquette nummer:2050 Zeil nummer: RE135
Categorie:D Tekening nummer:
Type:Tjotter

Bouw

Bouwjaar:2006 Ontwerper:P.P. Piersma
Werf:P.P. Piersma Werf plaats:Heeg
Motor: Motor type:Tijdens bouw geplaatste Lombardini 13 pk is verwijderd
Materiaal romp:Eikenhout Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:4,80 m Breedte berghout:2,40 m
Diepgang:0,45 m Masthoogte water:9,00 m
Oppervlakte grootzeil:26,03 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:10,64 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:36,67 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

2006 – 2018 M.S. Doets ( De Wetterhoun)
2018 – Nu (laatst bekend) P.P. Piersma, Akkrum ( Wetterhoun)

Geschiedenis

2006

2006

2006: Foto's

Nieuwgebouwd in de loods in Heeg
Nieuwgebouwd in de loods in Heeg
Op de beurs
Op de beurs

november 2006

november 2006: Spiegel der Zeilvaart november 2006 nummer 9 - Nieuwbouw Tjotter de Wetterhoun in Heeg

De werf waar in de afgelopen jaren de meeste nieuwbouw van houten ronde jachten heeft plaats-gevonden is die van Pier Piersma in Heeg. Vanaf het begin van de werf in 1979 liepen daar circa 35 schepen van stapel. Bovendien werden vele grote en kleine restauraties en reparaties aan houten ronde jachten uitgevoerd.
Vorige zomer kwam Pier in contact met de heer Marc Doets, die met de gedachte speelde een nieuw Fries Jacht van beperkte afmetingen te laten bouwen. Na veel overleg en veel nadenken werd het uiteindelijk een opdracht voor een nieuwe grote tjotter voor de werf Piersma. Daarmee werd de tweede nieuwe fjouweracht, die na de oorlog gebouwd werd, een feit. Het schip is gebouwd in negen maanden tijd, waarbij de bouwheer nauw betrokken is geweest. Bij het ontwerp is duidelijk gekeken naar het lijnenplan van 'De Twa Sisters', de bekende Eeltjebaes tjotter uit 1888. Het is een prachtig gepiekt gebouwd schip geworden met acht gangen boven de zand-strook, een lengte van 4,80m., een breedte van 2,40m. en een mast met een lengte van 9,60m. boven het vlak. In totaal is er ongeveer 1,5 m2 gedroogd Frans eiken voor gebruikt. Een vol stoer schip met een prachtige, sierlijke lijn, dat als een aanwinst voor de vloot mag worden beschouwd.
Uit een bevrachtingsbrief van 21 april 1673 wist de heer Doets op te diepen dat een van zijn voorvaderen, Jan Doets, in die tijd met het fluitschip 'De Waterhond' vrachten vervoerde. Reden voor hem om zijn nieuwe tjotter bij de doop de naam 'De Wetterhoun' mee te geven. De beeltenis van een wetterhoun prijkt op de hennebalk, naar analogie van een gevelsteen van een grachtenpand uit Amsterdam met die naam.

pdf SdZ 2006 nr09 november - Nieuwbouw Tjotter de Wetterhoun in Heeg

2018

2018

2018: Foto's

In Akkrum bij de nieuwe eigenaar
In Akkrum bij de nieuwe eigenaar

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht