Gouwe Boltje

Gouwe Boltje

Oorspronkelijk is het scheepstype Vollenhovense bol ontwikkeld door de scheepsbouwer Kroese te Vollenhove, die voor zijn klanten iets zocht dat het midden hield tussen de visaken zoals die op de binnenwateren rond dit Zuiderzeestadje gebruikt werden en de wat grotere botters en de toenmalige “nieuwe” Lemsteraken die het buitenwater bevoeren. We schrijven dan ongeveer het jaar 1900. Bij zijn ontwerp had Kroese nog geen jacht voor ogen maar een visserijscheepje, of een ander schip waarmee op bedrijfsmatige wijze de kost moest worden verdiend. De jachtontwerpen zijn eerst van later datum.

Veelal zien we de naam "BOL" terug komen in de scheepsnamen van o.a. Vollenhovense bollen. Zo ook in de naam 'Gouwe Boltje'. Toen in het verleden de VOC schepen terug keerden naar Holland en Texel naderden, zagen ze het 'gouden boltje' in de zon opdoemen. Zo zag de bult zand in de zee er bij een zonnige dag uit. 
De eerste eigenaar (opdrachtgever voor de bouw van het schip) Cor Drijver, was een Texelaar en heeft deze zeer originele naam gegeven aan het schip. De Vollenhovense bol 'Gouwe Boltje' is in 1991 gebouwd door Jachtwerf 't Oude Maasje bij Waspik. 

Van de Vollenhovense bollen uit de visserij zijn er weinig meer over. Verschillende ontwerpers hebben na de tweede Wereldoorlog Vollenhovense bollen getekend als plezierjacht. J.K. Gipon tekende de bol in diverse afmetingen: 8.10m (de populairste), 8.50m, 9.00m, 9.30m en zijn grootste 9.75m. Deze schepen zijn op vele werven gebouwd, waarvan Jachtwerf 't Oude Maasje er één is.

Watersportcentrum ’t Oude Maasje bij Waspik

Watersportcentrum ’t Oude Maasje ligt midden in de Overdiepse Polder bij Waspik. Eigenaar van het Watersportcentrum is John Rekkers, de zoon van polderpionier Han Rekkers. “Mijn vader was een van de eerste bewoners van dit gebied”, vertelt John. “Hij was veerman en zette mensen en dieren over met een pontje. Ik ben hier opgegroeid en houd van het weidse karakter van de polder.” Aan het einde van de jaren zeventig is het Oude Maasje afgesloten en is een keersluis gebouwd waardoor de polder watervrij werd. “Vanaf 1978 vestigden de eerste boeren zich hier pas en veranderde het in het gebied dat wij nu kennen.

Ik heb de zaak van mijn vader overgenomen en heb het Watersportcentrum wat uitgebreid. ’t Oude Maasje heeft nu 320 ligplaatsen, een winterberging en een werf. Daar bouw ik nieuwe boten en voer ik onderhouds- en reparatiewerkzaamheden uit."

Eigenschappen

Plaquette nummer:2108 Zeil nummer:
Categorie:D Tekening nummer:
Type:Vollenhovense bol

Bouw

Bouwjaar:1991 Ontwerper:J.K. Gipon
Werf:Jachtwerf 't Oude Maasje Werf plaats:Waspik
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Katoen
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:9,00 m Breedte berghout:3,25 m
Diepgang:0,70 m Masthoogte water:13,00 m
Oppervlakte grootzeil:27,16 m2 Oppervlakte fok:17,12 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:10,92 m2
Oppervlakte totaal:55,20 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1991 – 2000 Cor Drijver, Texel ( Gouwe Boltje)
2000 – 2009 A.S. v.d. Veen, Lemmer ( Gouwe Boltje)
2009 – Nu (laatst bekend) J. Schuurman, Tolbert ( Gouwe Boltje)

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht