Groote Beer KU6

Groote Beer KU6 Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Het oorspronkelijke schip is in 1912 gebouwd, waarschijnlijk bij Huisman op de Ronduite, voor wie weten we niet. Het was een open schip, bestemd voor de palingvisserij. Omdat Kuinre op de lagerwal van de toenmalige Zuiderzee lag (oostzijde) moesten deze scheepjes wel goede zeeschepen zijn. Er is een foto uit 1932 uit Volendam bewaard gebleven, waarop de Zeepunter in originele staat staat afgebeeld. In 1959 wordt ze, voorzien van een mahoniehouten kajuit, onder de naam 'Neeltje' in het Stamboek ingeschreven.

Volgens Bennie van Dijk zijn er nog 4 authentieke Kuunder punters, 3 van hout en 1 van staal. De ook in het Stamboek ingeschreven 'Anna Maria KU12' is een exacte replica.

Eigenschappen

Plaquette nummer:301 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Zeepunter

Bouw

Bouwjaar:1912 Ontwerper:P. Huisman
Werf:P. Huisman Werf plaats:Kettingbrug/Wanneperveen
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Hout
Materiaal zeil:Katoen
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:8,85 m Breedte berghout:2,85 m
Diepgang:0,50 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1959 – 1961 A. Zonneveld, Amsterdam ( Neeltje)
1961 – 1968 P. van der Laarse, Amsterdam ( Nimmerzat)
1971 – 1978 Mw. T. Zeeman, Leusden ( Zeuntje)
1978 – onbekend F. Kartoffel ( Zeuntje)
2008 – 2015 B. van Dijk en J. de Groot, Kampen ( Groote Beer)
2015 – onbekend R. Ansing, Harderwijk ( Groote Beer KU6)

Geschiedenis

2008

20 januari 2008

20 januari 2008: Melding van Bennie van Dijk uit Kampen dat hij de Punter 'De Kloecke Haan heeft gekocht en gaat restaureren

Het is de bedoeling om om deze punter weer in originele staat - vissermanuitvoering - terug te brengen. 

2012

27 juni 2012

27 juni 2012: Mededeling/vraag van A. van der Laarse uit leiden

Tot circa 1970 was mijn vader, P. Van der Laarse, eigenaar van dit schip. Het schip heette bij aanschaf de 'Neeltje'. Hij heeft het schip een andere naam gegeven, de 'Nimmerzat' (de naam van een Indonesische reiger). Thuishaven was Aalsmeer. Er waren geen zijzwaarden omdat er al een schegkiel onder het schip gelast was. Het schip liep slecht, was veel te zwaar. Er zat een A-Ford motor in die moeilijk was aan te krijgen. Heel veel mee gevaren in de jaren '60 van de vorige eeuw. Veel IJsselmeer, maar ook via de Oude Rijn naar Katwijk.

Ik heb ooit gehoord dat de kiel er weer onderuit gehaald is en dat er weer zijzwaarden geplaatst zijn. Weet niet of dit waar is. Huidige eigenaar is mij onbekend. Maar ik zou het schip graag weer eens zien.

Foto Nimmerzat in de haven van Marken (A. van der Laarse)
Foto Nimmerzat in de haven van Marken (A. van der Laarse)

2014

2014

2014: Sail Kampen: Kuunder Punter KU6

De Kuunder Punter is de grootste in de ‘punterfamilie’. Een knaap van een zeepunter, waarvoor eigenlijk twee vissers nodig waren om te bemanning. Kuunder punters zijn in hout en staal gebouwd. Ook zijn er punters als jacht met een kajuit gebouwd. Helaas is er niet veel over de punter KU6 bekend, maar dat er is achterhaald, wordt hieronder beschreven. 

In 1911 is de punter gebouwd. Zeer waarschijnlijk in Enkhuizen op de werf “Voorwaarts”. De punter is van ijzer / staal gemaakt (geklonken) en identiek aan de houten Kuunder punter de KU11. De punter is gebouwd als vissersvaartuig voor vissers uit o.a. Kuinre en Volendam. Het heeft ook echt als vissersvaartuig dienst gedaan. Ook is de punter nog gebruikt als kerkpunter in Jonen. De kerkgangers werden hiermee in de Weerribben overgezet om te gaan kerken in Jonen.

De punter is aangemeld bij Nationaal Register Varende Monumenten en heeft het nr. 301 gekregen, is ingedeeld in de categorie zeepunters. 
In ca. 1957 is de punter verjacht naar een ontwerp van ir. Gipon.

Bouwjaar: 1911
Werf: Voorwaarts in Enkhuizen (Bij de inschrijving in het Stamboek in 1959 werd P. Huisman in Kettingbrug als de bouwer in 1912 opgegeven).
Materiaal: staal
Thuishaven: Kampen

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht