Jolijt

Jolijt

Jan Kooijman schrijft in zijn boek "Tien Platbodemjachten":
De 7.80 meter Staverse jol is een ontwerp van een ontwerpersteam van de werf Kooijman en De Vries uit Deil, bestaande uit Willem Akkerman, Hans Fleumer, Jan Kooijman en Dick Lefeber. De werf had al heel wat ervaring in het bouwen van Staverse jollen in diverse maten naar ontwerpen van J. K. Gipon. De opdracht bestond uit een wat grotere jol vanwege de zeilkwaliteiten. Kleine jollen zeilen wel goed in vlak water, maar hebben als dikke en korte scheepjes nog meer dan andere kleine platbodems het nadeel dat ze door golven flink worden afgestopt. Een grote jol heeft - alleen al door zijn gewicht - dat nadeel minder. Door vergroting van de 7,80 meter jol met 20 cm ontstond de 8 meter versie en was het mogelijk de gasflessen dwars achter in de kuip in een bun te plaatsen.

Zo ontstond na vele sessies van uitvoerig overleg binnen het ontwerpteam de 7.80 meter (en later de 8.00 meter) Staverse jol, die gewaardeerde schepen bleken te zijn en waarvan een flink aantal exemplaren zijn gebouwd. Aan de berekeningen die noodzakelijk waren, werd veel aandacht besteed. Wat het tuig betreft, werd gekozen voor de tuigage van de latere jollen met een kleine botteloef en met een kluiver. De gaffel kreeg de oorspronkelijke rechte vorm. Daar bij de oude Staverse jollen een loefbijter niet ongebruikelijk was, werd die ook hier getekend. In de praktijk bleek dat toch een geringe loefgierigheid op te leveren, zodat het later beter werd geoordeeld die weg te laten.

Verschillen met de oorspronkelijke ontwerpen van Gipon

De herkenbare verschillen t.o.v. de Gipon ontwerpen zijn: een duidelijk smallere kop, geen zo kenmerkende hartvormige spiegel, klein voordek door de doorlopende kajuit (deze loopt een stuk voor de mast door) en een diepere kiel. De werf Van Rijnsoever heeft het snijpakket later ook gebruikt.

De 'Jolijt' is één van deze schepen, een 8.00 meter jol en in 2001 gebouwd bij Van Rijnsoever in Deil. De opdrachtgever was Dhr. H.H.Jansen uit Rheden.

Tekening Staverse jol 7.80m - Ontwerpteam Kooijman en de Vries
Tekening Staverse jol 7.80m - Ontwerpteam Kooijman en de Vries

Eigenschappen

Plaquette nummer:2287 Zeil nummer:
Categorie:D Tekening nummer:
Type:Staverse jol

Bouw

Bouwjaar:2001 Ontwerper:Ontwerpteam Kooijman & De Vries
Werf:Van Rijnsoever bv Werf plaats:Deil
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip:Rond Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:8,00 m Breedte berghout:3,25 m
Diepgang:1,10 m Masthoogte water:11,40 m
Oppervlakte grootzeil:23,96 m2 Oppervlakte fok:16,39 m2
Oppervlakte botterfok:22,80 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:63,15 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

2001 – 2005 H.H. Jansen, Rheden ( Jolijt)
2005 – Nu (laatst bekend) U. Kappel, Dinslaken ( Jolijt)

Geschiedenis

2017

2017

2017: Foto's

Wedstrijd tussen Staverse jollen
Wedstrijd tussen Staverse jollen

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht