Tien platbodemjachten

Een verzameling van 10 verschillende platbodemjachten

Traditionele Nederlandse vaartuigen zijn er in velerlei typen en afmetingen: grundels, bollen, aken, schokkers, hoogaarzen enzovoort. Ze hebben gemeenschappelijke kenmerken, die ze voor toervaren op meren en kanalen zo geschikt maken: de geringe diepgang, de lage, gemakkelijk strijkbare mast, de grote binnenruimte. Toch heeft ook elk type zijn eigen voor- en nadelen. Lezing van dit boek en onderlinge vergelijking van de beschreven en getoonde schepen kunnen degene die een platbodem jacht zoekt, helpen om zijn keuze te bepalen. Onder meer komen aan de orde: gebruiksdoel, vaargebied, zeileigenschappen, zeilervaringen van bemanningen. 

Inhoudsopgave

De volgende schepen worden door Jan Kooijman beschreven:

  1. 6.65m Grundel
  2. 7.00m Enkhuizer Bol
  3. 7.50m Friese Kajuitschouw (Joh. van der Meulen)
  4. 7.80m Staverse Jol
  5. 8.10m Vollenhovense Bol
  6. 9.00m Zeeschouw (J. Kok)
  7. 9.25m Hoogaars (Henk Lunstroo)
  8. 9.84m Schokker (Vreedenburgh)
  9. Lemsteraak (Blom, Stofberg)
  10. Het schip dat ligt te wachten - van Zalmschouw tot Tjalk

De Auteur

Jan Kooijman. Jachtbouwer en auteur. Was de oprichter van de werf Kooijman en De Vries, thans Jachtwerf Van Rijnsoever te Deil a/d Linge en van Heech bij de Mar te Heeg in Friesland. Hij schreef en schrijft boeken over traditionele zeilvaartuigen.

Uitgeverij Hollandia

Hardcover, 100 pagina's, maart 1994
ISBN 90 6410 251 1

Spiegel der Zeilvaart 1994 mei nummer 4 - Tien Platbodemjachten

Wie voor zichzelf een platbodemjacht zoekt, of wie zich gewoon wil oriënteren omtrent deze bijzondere schepen kan in dit boek veel informatie vinden. De traditionele Nederlandse jachten hebben allerlei gemeenschappelijke kenmerken, die ze geschikt maken voor het bevaren van het Nederlandse vaarwater: de geringe diepgang, de lage en gemakkelijk strijkbare mast, de mogelijkheid tot droogvallen. Ze hebben ook hun eigen voor- en nadelen, die goed in het oog moeten worden gehouden wil men een verantwoorde keus maken. Aan de orde komen: gebruiksdoel, vaargebied, zeileigenschappen, ruimte en comfort enz. Bij de selectie van de te bespreken typen heeft de auteur zich laten leiden door de vraag of het goede jachten zijn voor wat betreft, vaareigenschappen en verder door de vraag of ze in de praktijk verrijgbaar zijn, hetzij nieuw hetzij tweedehands. Behalve aan de stalen schepen is ook aandacht besteed aan het hout. Er komen diverse jachtontwerpers aan bod, dit in tegenstelling tot de inmiddels uitverkochte "de Gipon-vloot in tekening" dat uitsluitend Gipon-ontwerpen behandelt.

pdf SdZ 1994 mei nr04 - Tien Platbodemjachten klein.pdf

Jan Kooijman in de Spiegel der Zeilvaart

In de Spiegel der Zeilvaart  hebben ook regelmatig artikelen gestaan over leven en werk van de auteur, Jan Kooijman. In september 1988 verscheen het artikel 'Ontmoeting met Jan Kooijman' van de hand van Joost Jonker.

Maritieme schrijvers

Drie jaar geleden heeft Elly Meijn het initiatief genomen om een maritieme website op te zetten. Zij schrijft recensies voor de Spiegel der Zeilvaart en vertaalt maritiem getinte boeken. Haar vriend, Ron de Vos, schrijver/journalist, kreeg van verschillende schrijvers te horen dat het maritieme boek is ondergegaan in de storm van het commerciële boek. Hoe zou dit tij kunnen worden gekeerd, was de vraag die zij zich stelden. En zo werd de website Maritieme Schrijvers in het leven geroepen. Velen werden aangeschreven en tot aan nu hebben zich 33 schrijvers aangemeld, onder wie drie Belgische schrijvers.

Terug naar vorige pagina