Maasvogel

Maasvogel

Midden in de doorbraak naar nieuwe ontwerpen restaureerde Willem Stofberg het grote Lemsteraakjacht 'Trekvogel'. De Gebroeders De Boer hadden haar in 1913 voor de Dordtse ondernemer Willem H. Kalis gebouwd. Het schip werd tot in detail opgemeten om als voorbeeld te dienen voor een serie van drie Lemsteraken van 16,7 meter lengte, die later naar ontwerp van Van Oossanen werden gebouwd. Dit waren de 'IJsvogel' (VA161), de 'Maasvogel' (VA163) en de 'Spotvogel'. De laatste naam is later veranderd in 'Wadvogel'. 

De werf waar deze schepen werden gebouwd, was Conavroegh in Geldermalsen. De 'IJsvogel' is door Stofberg afgebouwd, de 'Maasvogel' bij Claasen Jachtbouw. De 'Wadvogel' moet nog worden afgebouwd.

Behalve in de lengte waren er met name in het onderwaterschip verschillen. Bij de nieuwe schepen ontbrak de kielbalk, maar ze waren wel uitgerust met forse scheg en loefbijter, elementen die de akenwereld via André Hoek had leren kennen en die moesten bijdragen tot grotere koersvastheid. De bouw van deze Lemsteraken kan als een statement worden beschouwd, omdat er met inbreng van nieuwe nautische en maritieme kennis gedeeltelijk werd teruggegrepen op vooroorlogse vormen.

Eigenschappen

Plaquette nummer:1946 Zeil nummer: VA163
Categorie:D+ Tekening nummer:
Type:Lemsteraak

Bouw

Bouwjaar:2002 Ontwerper:Van Oossanen Naval Architects
Werf:Conavroegh Werf plaats:Geldermalsen
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip:Rond Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:16,71 m Breedte berghout:4,88 m
Diepgang:1,20 m Masthoogte water:22,50 m
Oppervlakte grootzeil:94,25 m2 Oppervlakte fok:54,42 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:30,22 m2
Oppervlakte totaal:178,89 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Dispensaties

Dispensaties Einddatum Datum nieuwe schouw
Blijvend: Loefbijter en scheg 1999.

Datum laatste schouw: 08-05-2009

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

2002 – Nu (laatst bekend) E. Pluimers, Maasland ( Maasvogel)

Geschiedenis

1998

oktober 1998

oktober 1998: Spiegel der Zeilvaart oktober 1998 nummer 8 - Drie nieuwe 16.65m Lemsteraken in aanbouw

In de winter van 1996-1997 kreeg ons bureau (Piet van Oossanen) de opdracht voor het uitvoeren van een studie naar de wijzigingen die nodig waren om de 17,5 m Lemsteraak 'Trekvogel' in het VA wedstrijdveld, op Line honours', beter te doen presteren. Deze studie resulteerde in een grondige verbouwing van het in 1913 door De Boer ontworpen en gebouwde jacht, waarbij het onderwaterschip en het tuigplan in belangrijke mate werden gewijzigd. In het daaropvolgende wedstrijdseizoen werd een groot aantal wedstrijden op gezeilde tijd gewonnen. Dit resulteerde in een opdracht, eind 1997, voor het ontwerpen van een 16 m Lemsteraak die in wedstrijden op basis van gecorrigeerde tijd middels de bekende Tijdvermenigvuldigingsfaktor (TVF), ook succesvol moet zijn. Deze opdracht was eveneens afkomstig van de eigenaren van de 17,5 m Lemsteraak 'Trekvogel'. Inmiddels is het betreffende jacht `IJsvogel' in aanbouw en worden er thans voorbereidingen getroffen voor de bouw van nog twee Lemsteraken van hetzelfde ontwerp.

pdf SdZ oktober 1998 nr08 - Drie nieuwe 16.65m Lemsteraken in aanbouw

2002

juni 2002

juni 2002: Spiegel der Zeilvaart Juni 2002 nummer 5 - Maasvogel versterkt Lemsterakenvloot

Op 20 april werd de 16,5 m lange Lemsteraak 'Maasvogel'bij Claasen Jachtbouw in Zaandam onder grote belangstelling gedoopt. De 'Maasvogel' is de tweede van een serie van drie door dr. ir. Piet van Oossanen ontworpen aken, waarbij door de drie eigenaars als eis werd gesteld dat de fraaie, gestrekte lijnen van berghout en boeisel van de legendarische 'Trekvogel' als uitgangspunt moesten dienen. De eigenaar van de 'Maasvogel' zeilde met zijn gezin al zo'n acht jaar in de Lemsteraak 'Sindbad', een in 1919/1920 bij Akerboom gebouwde Lemsteraak van 15 meter lengte. Hij was, net als twee van zijn zeilvrienden altijd onder de indruk van de schoonheid en de zeileigenschappen van de 'Trekvogel'. Een in 1912 door de Gebr. De Boer gebouwde 17,5 m aak. Bekend was dat Sam van Doorn, jarenlang een van de eerdere eigenaars van de 'Trekvogel', grote zeereizen met het schip, tot zelfs in de Middellandse Zee maakte. Ook dat stond de mannen voor ogen. Behalve het zeilen van wedstrijden op IJsselmeer en Wadden, moesten er ook langere tochten op zee mee kunnen worden gemaakt.

pdf SdZ Juni 2002 nr05 - De Maasvogel versterkt Lemsterakenvloot.pdf

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht