Safari

Safari Niet actief

Ronde en Platbodemjachten, die binnen deze groep (Categorie Z) vallen, zijn ooit met een 9000-registratie-nummer in het Stamboek geregistreerd. Ze hebben nooit een plaquette gehad. Dit schip staat geregistreerd in Categorie Z in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Wij weten op dit moment niet waar het schip zich bevindt of dat het nog bestaat. Bij een 'Actieve' inschrijving krijgt zo'n schip alsnog een plaquettenummer. Wanneer zeker is dat het schip niet meer bestaat, verhuist het naar Categorie V.

Deze Zeeschouw is een ontwerp van L.M. Huitema. In de beginjaren van het Stamboek heeft deze ontwerper een drietal bestaande schouwen opgemeten en in de avonduren deze boten op papier gezet voor het bekende boek over Ronde- en Platbodemjachten. Hij heeft later een serie zeeschouwen vanaf 6,50 tot 10,00 meter lengte getekend, waarvan in de loop der jaren een kleine 400 tekeningen zijn verkocht.

De Zeeschouw 'Safari' is in 1964 op  Scheepswerf Reinek in Winschoten gebouwd. Wie de opdrachtgever was en onder welke naam het schip te water is gelaten is (nog) onbekend.

Scheepswerf Reinek in Winschoten

In 1962 werd scheepswerf Reinek gevestigd aan de oostzijde van de Vosseweg bij het Winschoterdiep in Winschoten. Het werd een werf van bescheiden omvang. Men wilde kempenaars (een soort kleine rijnaak) gaan bouwen. De gebr. Reinek hadden hun sporen o.a. in de bouw van coasters al verdiend. 
Bekend zijn de Lemsteraken, die op de werf gebouwd werden. Eén van de Lemsteraken werd geleverd aan een familie uit Hollywood. De beide zonen van de familie waren tijdens de bouw in Winschoten in de kost. Pas nadat de moeder uit Hollywood gearriveerd was, kon de doop plaatsvinden. Ook zijn er diverse kleinere schepen, zoals zeeschouwen, gebouwd op basis van tekeningen van andere ontwerpers, waaronder L.M. Huitema uit Kropswolde. In 1976 is de werf vanwege de crisis in de scheepsbouw en daardoor een gebrek aan orders failliet gegaan.

Eigenschappen

Plaquette nummer:9124 Zeil nummer:
Categorie:Z Tekening nummer:
Type:Zeeschouw

Bouw

Bouwjaar:1964 Ontwerper:L.M. Huitema
Werf:Jachtwerf Reinek Werf plaats:Winschoten
Motor: Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:9,00 m Breedte berghout:0,00 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1969 – 1976 Fam. Spilt, Huizen ( Safari)
1976 – 1984 W. Kraaier, Bussum ( Safari)

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht