Vrouwe Cornelia

Schouw vereist
Vrouwe Cornelia

Deze Lemsteraak is in 2001 bij de Firma R.J. van den Berg in Lemmer gebouwd. Opdrachtgever was Cees Busker. Deze heeft de tekeningen gekocht van J.J. de Goede, ooit eigenaar van de Lemsteraak de 'Zeemeeuw', die door Henk Lunstroo in tekening is gebracht. Het schip is gebouwd op de werf van de vroegere overbuurman van de heer Busker, Rein van den Berg.

De werf van Rein van den Berg is in de 19e eeuw gesticht. Vanaf het begin was de werf geconcentreerd op de binnenvaart. Rond 1900 lagen de schepen als het slecht weer was hier vanaf het centrum van Lemmer tot aan het Tjeukemeer te wachten, De schepen voeren hier allemaal langs. Scheepsbeslag en lieren, onderhoudswerkzaamheden en reparaties: door de jaren heen heeft de werf zich op dat soort werkzaamheden gericht. In de laatste jaren dus ook de nieuwbouw van Lemsteraken.

Eigenschappen

Plaquette nummer:2161 Zeil nummer: VA170
Categorie:D Tekening nummer:
Type:Lemsteraak

Bouw

Bouwjaar:2001 Ontwerper:H. Lunstroo
Werf:R.J. v.d. Berg Werf plaats:Lemmer
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Katoen
Onderwaterschip:Gepiekt Kiel:Kielbalk

Afmetingen

Lengte stevens:16,04 m Breedte berghout:4,83 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,23 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Dispensaties

Dispensaties Einddatum Datum nieuwe schouw
2011

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

2001 – Nu (laatst bekend) C.W.M. Busker, Zaltbommel ( Vrouwe Cornelia)

Geschiedenis

2001

oktober 2001

oktober 2001: De 'Vrouwe Cornelia' en haar ontstaan in de Spiegel der Zeilvaart

Cees Busker vaart al zijn hele leven. Nadat hij een 11,20 m Blomaak en een 14.00 m Blom-aak had gehad, verkocht hij zijn laatste schip aan Joop Braakhekke.
Elk schip droeg de naam van zijn vrouw Corrie.
Zo gingen telkens de naamborden Vrouwe Comelia mee alsmede de roerklik. Corrie is een echte schippersdochter die als kind nog op de tjalk van haar ouders meevoer. Cees zijn vader had een skûtsje waarop met vijf kleine kinderen gezeild werd. Samen met zijn broers bouwde Cees een grondverwerkingsbedrijf met natte en droge waterbouw op en in een later stadium een bouwbedrijf voor tijdelijke bebouwing met o.a. loodsen, keten en units.

Op zijn vijftigste verkocht hij zijn bedrijf en wilde een schip waarop hij met zijn vrouw langere tijd kon verblijven. Hij had nog steeds contact met Joop de Goede en kocht de tekeningen die deze indertijd door Henk Lunstroo van de Zeemeeuw had laten maken. De opdracht ging naar zijn vroegere overbuurman in Lemmer - die hij al 28 jaar kent - Rein van den Berg.

pdf SdZ October 2001 nr08 - Van den Berg-aak De Vrouwe Cornelia

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht