Firma R.J. van den Berg - Lemmer

Rein van den Berg in 1990: "De werf is met de binnenvaart meegegroeid."

"Mijn overgrootvader, Hendrik van den Berg, heeft zich in de vorige eeuw hier in Lemmer als kachelsmid en koperslager gevestigd. Het bedrijf is van vader op zoon gegaan. Mijn vader, die ook Hendrik heette, nam het bedrijf over van zijn vader. Ik was de tweede zoon uit een gezin van negen kinderen en ik heb het bedrijf weer van mijn vader overgenomen. Vanaf het begin hebben we ons als bedrijf geconcentreerd op de binnenvaart. Rond 1900 lagen de schepen als het slecht weer was hier vanaf het centrum van Lemmer tot aan het Tjeukemeer te wachten, De schepen voeren hier allemaal langs. Aanvankelijk waren we aan de overkant gevestigd met naast ons de zeilmaker en de mastenmaker.

Het was voor de commercie natuurlijk erg handig dat de smederij, de mastenmakerij - we maakten de beslagen voor de rondhouten - en de zeilmakerij bij elkaar zaten. Scheepsbeslag en lieren, onderhoudswerkzaamheden en reparaties: door de jaren heen heeft de werf zich op dat soort werkzaamheden gericht. De werf is wat je noemt met de binnenvaart meegegroeid, maar ook voor de vissersvloot werden allerhande werkzaamheden verricht.

Rein van den Berg

We werken met een stuk of negen mensen in het bedrijf, maar dat is eigenlijk iets te weinig. We hebben werk genoeg voor elf man, maar onze accommodatie laat niet toe dat we meer werk aannemen. Ik ben bezig met een nieuwbouwplan. Over een paar weken komt er een bulldozer het zooitje platgooien. En dan komt er een nieuw bedrijfspand. Ik heb namelijk de opdracht om een superkruiser van 22 meter te bouwen. De opdrachtgever wil persé dat ik hem bouw, maar ja dat gaat met deze accommodatie niet. Ik bouw de schepen helemaal technisch af op het timmerwerk na. Dat laat ik doen door mijn twee broers die de leiding hebben over het naast ons gevestigde scheepstimmerbedrijf Aquamar. We werken veel samen. Van oorsprong zijn we geen scheepsbouwers. We hebben ons altijd geconcentreerd op de toeleveringen eromheen en op reparatie werkzaamheden. We maken vooral de laatste tijd wel eens een schouw of een visserman, maar heel summier.

Ook voor de chartervaart doen we de laatste tijd veel werk. We bouwen motoren in, doen reparatiewerkzaamheden en brengen allerlei voorzieningen aan. Verder merken we dat er steeds meer belangstelling komt voor de nieuwbouw van Lemsteraken.

Alle resultaten

Overzicht van schepen met SSRP-Plaquette, gebouwd door Rein van den Berg

De bouw van de Lemsteraak 'LE51 Anne' door Rein van den Berg in 2008

De bouw van de Lemsteraak 'LE51 Anne' door Rein van den Berg in 2008
Terug naar vorige pagina