Vrouwe Neeltje

Vrouwe Neeltje Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

In 1840 kocht Minne Haikes van der Werf een bestaande werf aan de zuidelijke oever van het vroegere tracé van het Kolonelsdiep ten oosten van het centrum van Kootstertille. In 1888 werd Joon Molles van der Werf eigenaar. De technische ontwikkelingen volgens, werd geleidelijk overgeschakeld van de bouw van houten schepen, naar die van staal-ijzeren schepen. Na 1900 werden er alleen nog maar ijzeren en stalen schepen gebouwd. In 1911 vertrok Joon naar Harlingen om daar de werf "Welgelegen" nieuw leven in te blazen. Zoon Molle zette de werf in Kootstertille voort tot 1921, waarna hij zijn bezittingen verkocht aan zijn zoon Harm van der Werff. Vanaf 1964 tot 1975 werden de opstallen gebruikt door Jacht- en Scheepswerf M. Miedema, die op die plaats later ook een paar schokkers heeft gebouwd.

De werf van de familie van der Werf in Kootstertille
De werf van de familie van der Werf in Kootstertille

Eigenschappen

Plaquette nummer:306 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Tjalk

Bouw

Bouwjaar:1910 Ontwerper:Joon Molles van der Werf
Werf:Joon Molles van der Werf Werf plaats:Kootstertille
Motor: Motor type:
Materiaal romp: Materiaal kajuit:
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:15,21 m Breedte berghout:0,00 m
Diepgang:0,00 m Masthoogte water:0,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1910 – 1924 J. Tienstra, Leek ( Eendracht)
1924 – onbekend H. Tjoelker, Augustinusga ( Eendracht)
onbekend – onbekend ( De Eendracht)
onbekend – onbekend M. van der Post, Uithoorn ( Eendracht)
onbekend – onbekend J.P. Corver, Bloemendaal ( Eendracht)

Geschiedenis

1910

9 april 1910

9 april 1910: Liggers Scheepsmetingsdienst: Details over het schip Eendracht - Meetnummer: L1187N

1932

23 april 1932

23 april 1932: Liggers Scheepsmetingsdienst: Details over het schip Eendracht - Meetnummer: G3433N

2017

13 juli 2017

13 juli 2017: Bericht van Jan van der Loos uit 's Gravenzande

Ik ben de trotse eigenaar van de tjalk , die te boek staat onder de naam '(De) Eendracht'. De naam is door mij veranderd in 'Vrouwe Neeltje'. Ze is in 1910 gebouwd te Kloostertilde door Van der Werf. De tjalk is na de 2e W.O. ingekort van 18 meter naar 15 meter.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht