Waterbok

Waterbok Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Het tjalkje is in 1976 door A.J. Balk in Elburg verbouwd tot jacht. Wie het heeft gebouwd en wat de historie van het schip is, is (nog) niet bekend. Ze is in 1987 gemeten en heeft toen zeilnummer TA110 gekregen.

Eigenschappen

Plaquette nummer:1280 Zeil nummer: TA110
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Tjalk

Bouw

Bouwjaar:1900 Ontwerper:
Werf: Werf plaats:
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:IJzer Materiaal kajuit:IJzer
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:13,50 m Breedte berghout:3,16 m
Diepgang:1,10 m Masthoogte water:12,20 m
Oppervlakte grootzeil:43,21 m2 Oppervlakte fok:17,27 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:60,48 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1983 – 1993 C. Bok, Leiden ( Waterbok)
1993 – 2000 E. Witte, Dordrecht ( Waterbok)
2000 – (Eigenaar - Nu geen relatie met het Stamboek) J.A.M. Reus, Hoorn ( Waterbok)

Geschiedenis

1985

1985

1985: Foto's

2019

3 juli 2019

3 juli 2019: Reactie van eigenaar J. Reus uit Hoorn

Wat we weten dat het schip is omgebouwd tot plezierschip door dhr. Bok (daarom waarschijnlijk Waterbok) uit Leiden. Waar dit gebeurd is, daar heb ik nog wel wat info over en deze zal ik toesturen. Grappig is dat ik de bouwer (de ambachtelijke man) ooit eens in Enkhuizen gesproken had en die kon mijn alle leuke dingen van het schip en de hoge kwaliteit bevestigen. Wat de historie betreft weet ik nog niets. Wel verbazen Herre Popma (de eigenaar van de werf die onze schepen onderhoud) en ik er ons steeds weer over dat de Tjalk voor een platbodem best wel diep steekt 1.10 mtr. Hij suggereerde laatst dat het misschien voor bloemen vervoer geweest is of iets dergelijks. Bijgevoegd nog een tekening van de meetgegevens uit 1994.

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht