Zeldenrust

Zeldenrust Niet actief

Dit schip heeft een plaquette van de SSRP aan boord van een eerdere inschrijving, maar staat nu "geregistreerd" in Categorie X in het Stamboek en wordt dus gekenmerkt als 'Inactief'. Schip en eigenaar zijn op dit moment NIET "actief" aangesloten bij de SSRP als Behoudsorganisatie. De huidige eigenaar is (nog) niet in onze administratie opgenomen. Deelname aan Evenementen waarbij de eis wordt gesteld, dat het schip en de eigenaar zijn aangesloten bij dezelfde Behoudsorganisatie als onderdeel van de FVEN, is vanuit de SSRP daarom NIET mogelijk.

Dit betekent dat het schip nog onderdeel is van de Aanmeldingsprocedure (her-inschrijving) of, en dat geldt voor de meeste schepen, de eigenaar heeft het schip niet her-aangemeld en betaalt dus ook geen jaarlijkse bijdrage aan de SSRP voor Inschrijving in het Stamboek. Eventueel vermelde gegevens van schip en oud-eigenaren dateren meestal uit de periode van eerdere 'actieve' Inschrijvingen en zijn waarschijnlijk niet volledig en mogelijk niet correct. Voor dit schip kan, omdat het niet aantoonbaar voldoet aan de Criteria van de SSRP, geen Meetbrief door de KNWV worden afgegeven.
Vanwege de doelstelling van de SSRP om alle historie van de in het Stamboek opgenomen schepen vast te leggen, worden in de Schepenlijst wel de in het stamboekarchief beschikbare gegevens van dit ooit geregistreerde schip en summiere gegevens van de (oud-)eigenaren getoond.
Heeft u informatie over dit schip of bent u eigenaar en wilt u het graag weer 'activeren'? Laat het ons weten!

Op de werf van de Gebr. Wildschut in Gaastmeer zijn veel houten Staverse jollen zijn gebouwd. Als ijzeren scheepsbouw maakt de werf vooral naam met de bouw van skûtsjes. Ook zijn er enige tjalken en klippers gebouwd en zelfs vier grote staal-ijzeren jollen voor de visserij. Als na de Eerste Wereldoorlog de vraag naar nieuwe schepen plotseling wegvalt, schakelt werfbaas Jetze met zijn zoon Lourens over op de bouw van jachtjes. Na het overlijden van Jetze in 1950 besluit Lourens met de werf te stoppen in 1953.

De tjalk 'Zeldenrust' is in 1908 gebouwd in opdracht van R. Schokker uit Drachten. Het schip heeft altijd haar originele naam behouden.

Eigenschappen

Plaquette nummer:979 Zeil nummer:
Categorie:X Tekening nummer:
Type:Skûtsje

Bouw

Bouwjaar:1908 Ontwerper:Wildschut
Werf:Gebr. Wildschut Werf plaats:Gaastmeer
Motor:Inbouw Motor type:
Materiaal romp:Staal Materiaal kajuit:Staal
Materiaal zeil:Dacron
Onderwaterschip: Kiel:

Afmetingen

Lengte stevens:17,20 m Breedte berghout:3,50 m
Diepgang:0,80 m Masthoogte water:15,00 m
Oppervlakte grootzeil:0,00 m2 Oppervlakte fok:0,00 m2
Oppervlakte botterfok:0,00 m2 Oppervlakte kluiver:0,00 m2
Oppervlakte totaal:0,00 m2 Oppervlakte overig:0,00 m2

Tot nu toe bekende eigenaren en namen van het schip

1908 – 1949 R. Schokker, Drachten ( Zeldenrust)
1949 – onbekend J. Schokker, Drachten ( Zeldenrust)
1975 – 2016 J. Schuurman, Middelburg ( Zeldenrust)

Geschiedenis

1908

8 september 1908

8 september 1908: Liggers Scheepsmetingsdienst: Details over het schip Zeldenrust Meetnummer: S857N

1949

21 juni 1949

21 juni 1949: Liggers Scheepsmetingsdienst: Details over het schip Zeldenrust Meetnummer: G7819N

We zijn zeer geïnteresseerd in uw opmerkingen en/of vragen over dit schip. Stuur ze ons!

Terug naar het overzicht