Hartog schepenkring

De Hartog schepenkring is een behoudsorganisatie voor schepen gebouwd en verbouwd op de werf van Pieter Hartog in Buiksloot. Op deze kleine werf zijn tussen 1910 en 1953 vele voornamelijk kleine kajuitzeiljachten zoals schouwen, grundels en de vollenhovense bol gebouwd. Maar daarnaast kwamen er ook motorbootjes, roeiboten en vletten van de werf van Hartog.
De Hartog schepenkring verzamelt van de schepen zoveel mogelijk gegevens over de historie, de traditie, de bouwwijze, de scheepswerf, de werfbaas Pieter Hartog en het gebruik van de schepen. Deze gegevens worden op overzichtelijke en toegankelijke wijze geregistreerd.

De doelstelling van de Hartog schepenkring blijft heel eenvoudig: het behartigen van de belangen van eigenaren met schepen zoals hiervoor omschreven, het bij elkaar brengen van enthousiaste bezitters van klassieke houten Hollandse kajuitzeiljachtjes; het periodiek organiseren van een reünie; het verzorgen van een informatieve website en tenslotte daar waar nodig en mogelijk ondersteunen de leden elkaar met tips over onderhouds-werkzaamheden e.d..

Achterzijde van de werf in 1956
Achterzijde van de werf in 1956

Weinig bekend van de werf van Pieter Hartog

Ondanks dat er over de werf van Hartog weinig bekend is kan je je aan hand van gesprekken met de familie Hartog en uit verhalen die je zo links en rechts hoort een redelijk beeld vormen van de dagelijkse werkzaamheden en activiteiten op het werfje achter het huis van de familie Hartog in Buiksloot.

Bekend van verhalen is dat Hartog voornamelijk alleen werkte en ook de soms meer dan acht meter lange en duims dikke eiken delen met de hand uitzaagde. De op maat gezaagde planken werden vervolgens door hem op een stelling naast de loods met resthout en krullen in de goede kromming gebrand. Het tornijzer dat van gewichten voorzien voor de juiste scheluw in een deel zorgde ligt nog links in de loods.

Bij het plaatsen van deze rond de honderd kilo wegende eiken delen heeft Hartog, gezien het gewicht van het hout onder andere hulp gehad van Jan Swartsenburg uit Durgerdam. Dit is een van de neven van zijn vrouw die jaren lang als knecht voor Pieter heeft gewerkt.

Bron: www.hartogschepen.nl

Alle resultaten

Schepen in het Stamboek door Pieter Hartog gebouwd

Terug naar vorige pagina